Klinikka

Muutokset 3/2019: Neljä(!) kokonaan uutta opinkappaletta sekä merkityksettömiä viilauksia joihinkin olemassaoleviin.
 

RBR yleisesti (käytetystä nettipluginista riippumatta)

Peli ei käynnisty lainkaan / kaatuu käynnistettäessä
"Could not find any compatible Direct 3D devices. Richard Burns Rally will now exit."
Käynnistyksen yhteydessä peli herjaa d3dx9_##.dll:n puuttumista
Pelin alkuvalikosta lähtien musta ruutu mutta äänet kuuluu
Käynnistettäessä valkoinen ruutu (lataus kestää pitkään)
Valikkotekstit eivät näy
Pelin kaatuminen erikoiskoetta ladatessa (Visual C++ Run-time error -herjalla tai ilman)
Peli kaatuu desktopille kesken erikoiskokeen
RBR kaatuu melkein joka ek:n jälkeen Rally Seasonissa
Controller Setup 1: RBR ei tunnista rattia / FFB ei toimi (Lisätty 3/2019)
Controller Setup 2: RBR tunnistaa ratin ja polkimet, mutta ei ohjausta
Ohjainasetukset eivät tallennu / Tallennetut ohjainasetukset katoavat
Ohjauspyörä tai polkimet toimivat väärinpäinperin
Invertoidut kontrollit 100%:ssa aina pelin käynnistyessä/peliin palatessa
Moottoriäänet muuttuvat mikäli käy ajon aikana valikossa tai käyttää Pacenote Pluginia
Erikoiskokeella muutetut asetukset eivät tallennu
Vaihteet eivät suostu vaihtumaan pienemmälle jos kierrokset ovat liian korkealla
Surkea FPS jonkin aikaa ek:n alussa ja/tai valikosta palatessa (Lisätty 3/2019)
BTB-pätkät nykii/tökkii
BTB-pätkillä pakotettuna asvalttisäädöt tai väärät renkaat (Lisätty 3/2019)
Tie on paikoitellen "läpinäkyvä"
Tiessä mustia viivoja (Lisätty 3/2019)
Tuulilasinpyyhkimet välkkyvät sateella
Tallennettu replay ei käynnisty
Kartanlukijan nuotinluvussa ongelmia (Pacenote Pluginia käyttävillä)
Cote d'Arbroz I: Väärät nuotit
Peyregrosse-Mandagoutin lataamisessa menee koko vanhuus
RBRvr ja Shurdin


Ainoastaan RBRTM:ssä esiintyvät ongelmat

Tournament Plugin kadonnut pelistä
"Connection failed, try again?"
"Data error"
"Wrong weather definition in TrackSettings.ini"
"Cant open file" Shakedown modessa
Hyundai Accent LC WRC2000:a ei valittavissa nettikisoihin
Ajanotto ei pysähdy maalissa → DNF
Monster Hill Climbin mysteeri?


Vain RSRBR:ään liittyvät ongelmat

RSRBR-asennuspakettien tarkistaminen voirMD5-ohjelmalla
RSCenterin Menun tekstit ja kuvakkeet eivät ole kohdillaan
Peli jää pyörittämään autotallikuvaa edestakaisesti eikä valikko itsessään tule näkyviin
Manuaalivaihteet eivät toimi
BTB Country Pack -pätkä lataa Cote d'Arbrozin
Erikoiskokeiden tekstuurit menevät sekaisin (esim. soramodilla assutekstuurit)
Ini-tiedostoon tallennetut kamerasäädöt eivät säily (tiedosto korvautuu toisella)
RSCenterissä et pääse Public- tai Championship-osioon, esim. "error" tai "server error"
Public sessiossa herja "Download and Install Addon (....) for Public Sessions"
Depannage: ensisijaisen asennuskansion vaihtaminen skannausta varten
"Physics file is absent"
NGP: pakoputkisto tekee matkaa auton vierellä ynnä muita kummallisuuksia


Muut huomiot

Muistutus H-kaaviota käyttäville
Tähdennys FOV-laskurilla laskeville
Varoitus antivirusohjelmistojen saatanallisuudesta
Listaus RBR:n huijauskoodeista ajopelihuijareille
RBR yleisesti (käytetystä nettipluginista riippumatta)Peli ei käynnisty lainkaan / kaatuu käynnistettäessä

Varo! Tätä ei tule sekoittaa esim. mustan tai valkoisen ruudun ongelmiin, niille on omat keinonsa.

RBR/RBRTM: Suorita RichardBurnsRally_SSE.exe järjestelmänvalvojana + lisää se poikkeuksena DEP-asetuksiin.

RSRBR: Suorita mieluusti kaikki asennuskansion exe-tiedostot (SSE, Alone, Public yms.) järjestelmänvalvojana + lisää ne poikkeuksiksi DEP-asetuksiin. TÄRKEÄÄ! Älä kuitenkaan lisää 64-bittisessä Windowsissa 7z.exeä poikkeukseksi.

Suorittaminen järjestelmänvalvojana: Klikkaa hiiren oikealla exe-tiedostoa → Ominaisuudet → Yhteensopivuus-välilehti → Täppi kohtaan "Suorita tämä ohjelma järjestelmänvalvojana".

DEP-asetukset: Kirjoita Windowsin hakuun "sysdm.cpl" (ilman lainausmerkkejä) ja suorita se → Lisäasetukset-välilehdellä mene Suorituskyvyn asetuksiin → Tietojen suorittamisen estäminen -välilehdellä täppi kohtaan "Ota tietojen suorittamisen estämistoiminto käyttöön kaikille ohjelmille ja palveluille paitsi seuraaville:" ja lisää halutut .exe-tiedostot listalle."Could not find any compatible Direct 3D devices. Richard Burns Rally will now exit."

RichardBurnsRally.ini-tiedostoon on asetettu liian suuri resoluutio suhteessa näyttösi maksimiresoluutioon, korjaa oikeaksi (XRes ja YRes).Käynnistyksen yhteydessä peli herjaa d3dx9_##.dll:n puuttumista (##=numero)

Kyseessä on aina DirectX 9.0c:hen liittyvä filu. DirectX versio 9 ei kuulu esimerkiksi Windows 7:n vakiovarustukseen, mutta tiedostokirjastot voi ladata ja asentaa Microsoftin omilta sivuilta. (Huomaa, ettei lataamasi directx_Jun2010_redist.exe itsessään vielä asenna mitään, se ainoastaan purkaa asennusohjelmatiedostot haluamaasi väliaikaiseen paikkaan. Varsinainen asennus aloitetaan käynnistämällä DXSETUP.exe.)Pelin alkuvalikosta lähtien musta ruutu mutta äänet kuuluu

Pelin exe-tiedoston Ominaisuudet → Yhteensopivuus-välilehti (Compatibility) → ruksi kohtaan Poista käytöstä työpöydän sommittelu.Käynnistettäessä valkoinen ruutu (lataus kestää pitkään)

Tästä eittämättä harvinaisemmasta ongelmasta tiedetään lähinnä vain sen verran, että syystä tai toisesta joillain kokoonpanoilla RBR ei pidä siitä, mikäli kuulokkeet (tai kaiuttimet) eivät ole kytkettynä ennen pelin käynnistämistä. Ja nythän voi olla siis vielä niin, että mikäli olit jo aiemmin kokeillut muuttaa DEP-asetuksia vain tämän takia, voi olla syytä palata tehdasasetukseen sen osalta.Valikkotekstit eivät näy

Valikkotekstien korjaamiseksi muilla kuin orkkispelin tukemilla 4:3-resoluutioilla tulee sinulla ensinnäkin olla FixUp asennettuna ja sen luomassa FixUp.inissä rivi centerMenu=1 (mikä onkin FixUp:n oletusasetus). Huomaa kuitenkin, että centerMenu-asetuksella ja sen muuttamisella on sivuvaikutuksensa mittariston sijaintiin. Tarvittaessa voit käyttää dashin uudelleensijoitteluun esim. Pacenote Pluginia. Lue asiaankuuluva ohjeistus misc.rbz:aa käsittelevästä artikkelista.Pelin kaatuminen erikoiskoetta ladatessa (Visual C++ Run-time error -herjalla tai ilman)

(Ihan ensiksi on syytä tehdä selväksi, että Visual C++:n kanssa näillä jutuilla ei ole mitään tekemistä eli älä vaan erehdy päivittämään saati asentamaan sitä uudelleen. Silkkaa ajanhukkaa.)

Puuro on kuullut, että on jotakuinkin kolme tapaa miten RBR kaatuu latausruudun aikana: 1) Lataus jäätyy noin 25%:ssa ja mitä tahansa näppäintä painamalla peli sulkeutuu; 2) Visual C++ Run-time error -herja lukuisine herjoineen; ja 3) lataus stoppaa 50% vain koska olet unohtanut viedä tarvittavan model-kansion \Cars:iin. Lisäksi joitain variaatioita näistä saattaa olla olemassa, mutta niistä Puuro ei tiedä mitään, sillä RBR ei ole tähänkään päivään mennessä kaatunut.

Yleisesti ottaen, kaikessa yksinkertaisuudessaan, syy piilee joko erikoiskokeessa tai autossa. Tai molemmissa. Tämän selvittää helposti menemällä samalle erikoiskokeelle eri – mieluusti modaamattomalla – autolla.

Erikoiskokeet (offline + online): Erikoiskokeista johtuvat kaatumiset liittyy pääasiassa puutteellisiin tekstuureihin, jolloin tietyt tienpinta- ja säävalinnat eivät toimi lainkaan. Näissä tapauksissa ek:n uudelleenasennus tuskin auttaa paskaakaan, vaan pikemminkin on syytä tarkistaa mikäli ek:lle on julkaistu epävirallisia korjauspaketteja: joko täältä tai tuolta, sekä Puy du Lacille tästä. Huomaa, että mistään fixauksista ei ole kuitenkaan apua sellaisissa nettiralleissa, joissa promoottori on jo lähtökohtaisesti speksaillut väärät parametrit (esim. RBRTM:ssä pelkästään Show retired cars:a tutkailemalla voi vetää omia johtopäätöksiä.)

Autot: Mikäli muut autot toimivat samalla erikoiskokeella, ja toisaalta sama auto ei missään muuallakaan, kaikkein todennäköisimmin syy piilee autoon modatussa skinissä. Voit varmistua tästä vaikkapa uudelleenasentamalla modelin RBRCIT:llä. Toki vika saattaa sijaita jossain asiaan liittyvässä ini-tiedostossa esim. kirjoitusvirheen muodossa, olkoonkin että RBRCIT:ä käytettäessä moiset virheet ovat varsin epätodennäköisiä. 

RBRvr + Pacenote Plugin: Tämänkin kombon tiedetään kaatavan peliä tehokkaalla prosentilla, sillä nämä eivät ole ihan mutkattomasti yhteensopivia. WorkerBee lisäsi kuitenkin Pacenote Pluginin versioon 1.11.0.11 toimivan ratkaisun: VR:n ollessa käytössä, tulee Pacenote Pluginin käyttöliittymä ottaa pois päältä (PaceNote.ini: enableGUI=1 → enableGUI=0). Eli vaikkei pluginia voikaan tällöin käyttää, nuotit toimivat silti halutusti ja ennen kaikkea RBR ei tule kaatumaan näiden takia. (Jatkuva "moodista" toiseen vaihtaminen manuaalisesti on tietenkin kestämätöntä, ja siksi suosittelemmekin käyttämään generic mod enablerin kaltaista sovellusratkaisua.)

RBRTestPlugin: Virallisen 1.02:n mukana tulleen testipluginin tiedetään aiheuttavan ongelmia pienelle osalle pelaajista eritoten Semetinin yhteydessä ja mahdollisesti myös Carvalho de Reissä (muitakin ongelmapätkiä saattaa olla). Se on todennäköisesti syyn alku ja juuri, mikäli törmäät Visual C++-herjan erityiseen Debug Error! -variaatioon. Eli koska et kuitenkaan tarvitse RBRTestPluginia mihinkään, se kannattaa ehdottomasti poistaa (\Plugins: .dll sekä kansio). Mikäli pluginin poistaminen alkaa estää pelin käynnistystä, tiedät varmastikin mitä kokeilla ensin.Peli kaatuu desktopille kesken erikoiskokeen

Jos jätetään joidenkin antivirusohjelmistojen tai Windows 10:n ominaisuudet (joiden haittavaikutuksia voi varmaan helpoiten välttää käyttämällä ikkunamoodia, mutta vallankumouksellisesti myös rukkaamalla niiden asetuksia) huomiotta ja keskitytään pelkästään RBR:ään, syy löytyy kaikkein todennäköisimmin äänistä, esimerkiksi jostain auton yksittäisestä efektistä tai vaikkapa kartturimodista. Muitakin RBR:ään liittyviä syitä voi toki olla, mutta emme keksi mitä muutakaan se voisi olla.

Se, miten jonkun tietyn vian voi itse löytää ja korjata, riippuu tietenkin viasta, mutta jääköön selittämättä tarkemmin tällä alustalla, mutta useimmitenhan kyse on vain jonkin sortin typosta jossain asiaankuuluvassa ini-tiedostossa.RBR kaatuu melkein joka ek:n jälkeen Rally Seasonissa

Generic-kansion sisälmysten modaaminen Rally Seasonin ollessa kesken ei ole suositeltavaa, sillä Season tapaa kaatuilla jatkuvalla syötöllä siitä eteenpäin. Ongelma poistuu ainoastaan aloittamalla kokonaan uuden kauden. (Yhtä lailla on täysin mahdollista, että minkä tyyppinen modaaminen tahansa kesken kauden saattaa osoittautua riskialttiiksi, oli kyse sitten vaikkapa auton tai pelkästään skinin vaihdosta.)Controller Setup 1: RBR ei tunnista rattia / FFB ei toimi

Näissä tilanteissa ensimmäinen vastaansanomaton menettely on asentaa DirectX End-User Runtimes (June 2010). Riippuen käytetystä ratista, pelin mukana tarjoiltavat DirectX-tiedostot eivät välttämättä riitä (puhumattakaan "RBR-versioista", jotka eivät asennuta edes niitä). Jos ongelmat jatkuvat, eikä edes toiseen usb-porttiin vaihtaminen tuota positiivista lopputulemaa, voit aina kokeilla Microsoft DirectX Diagnostic Toolia (kirjoita dxdiag Windowsin hakuun), mutta tähän tuskin tarvitsee turvautua.Controller Setup 2: RBR tunnistaa ratin ja polkimet, mutta ei ohjausta

Syystä tai toisesta, joillain rateilla ohjauksen määritys on huomattavasti vaikeampaa kuin toisilla (erityisesti Fanatec-ratit tuntuvat "kunnostautuvan" tällä osa-alueella). Tällöin ohjaus tunnistuu vain mikäli saa käännettyä ääriasennosta toiseen tarpeeksi nopeasti. Joten helpottaakseen tätä toimenpidettä, kannattaa ratin kääntöaste asettaa väliaikaisesti sopivan pieneksi (vaikka 180°). Toimii joka kerta.Ohjainasetukset eivät tallennu / Tallennetut ohjainasetukset katoavat

(Aivan ensiksi tulee erottaa RBR:n perusominaisuus ja tässä kappaleessa käsiteltävät dramaattiset ongelmat toisistaan!)

Maailmalta tunnetaan tapauksia joissa kontrollit eivät ole tallentuneet lainkaan profiiliin, mikäli työpöydän pikakuvake on linkitetty RichardBurnsRally_SSE.exen sijasta RichardBurnsRally.exeen. Joten ymmärrä aina tehdä pikakuvake suoraan _SSE.exestä. (RBRCIT:n kautta pelin käynnistäminen on totta kai toimiva ratkaisu myös, jopa sangen suositeltava!) 

Jos pelaat ikkunamoodissa ja tallennetut kontrollit tapaavat kadota täysin peliin palatessa, viimeistään olemassaolevan profiilin poistaminen ja sen uudelleenluonti tehoavat, mutta helpommalla pitäisi päästä, mikäli poistaa ainoastaan ohjainasetukset sisältävän tiedoston pfPROFIILINIMI.acm SavedGames-kansiossa ja kalibroi sitten kontrollit uudelleen pelissä. (Tämä ongelma on ilmaantunut erityisesti niille, jotka yhdistelevät eri valmistajien ratteja ja polkimia erinäisillä adaptereilla, mutta ongelmaa on tiettävästi esiintynyt satunnaisesti muillakin.)Ohjauspyörä tai polkimet toimivat väärinpäinperin

Avaa pelin asennuskansiosta input.ini ja suorita tarvittavat invertoinnit eli false → true. Mikäli sinun tarvitsee kääntää FFB:n suunta, sen valinta löytyy erikseen pelistä (ei sinänsä, että kenenkään olisi koskaan tiettävästi tarvinnut kääntää FFB:tä). Huomioi kuitenkin samalla seuraava opinkappale.Invertoidut kontrollit 100%:ssa aina pelin käynnistyessä/peliin palatessa

Tämä on siis täysin normaalia RBR:ssä eli invertoituja kontrolleja joutuu "normalisoimaan" käyttämällä niitä ensimmäisen ek:n lähdössä (tai pelin Controller Setupissa). Sama ongelma toistuu myös peliin palatessa ikkunamoodissa eli kesken tärkeän erikoiskokeen emme suosittele Discordin pakkomielteistä tarkistamista.Moottoriäänet muuttuvat mikäli käy ajon aikana valikossa tai käyttää Pacenote Pluginia

Siirrä Plugins-kansiosta eq_mix.dll pois. Suoraan sanottuna emme tunne kyseisen pluginin alkuperää, mutta tunnetusti sitä on jaeltu esim. RSRBR:n mukana. Valitettavasti se ei kuitenkaan ole ihan kaikilta osin yhteensopiva Pacenote Pluginin kanssa.Erikoiskokeella muutetut asetukset eivät tallennu

Näin sen kuuluu ollakin, sillä kesken erikoiskokeen tehtäviä muutoksia asetuksiin ei missään vaiheessa tallenneta profiiliin (kuten MULLIGATAWNY). Eli ainoa tapa tehdä pysyviä muutoksia asetuksiin on muuttaa niitä pelin päävalikon Optionsissa.

RSRBR: RSCenterin osalta tuo edellinen tarkoittaa tietenkin sitä, että muuttaaksesi asetuksia pysyvästi sinun tulee tehdä halutut muutokset nimenomaan SSE-moodissa eli Go- ja RSRBR-moodit eivät kelpaa.Vaihteet eivät suostu vaihtumaan pienemmälle jos kierrokset ovat liian korkealla

Pelin omista asetuksista (Options >> Gears) Gear protection → off.Surkea FPS jonkin aikaa ek:n alussa ja/tai valikosta palatessa

Tämä ongelma, jossa FPS palautuu ns. normaalille tasolleen ajan kanssa (jopa 10–20 sekuntia), liittyy vain ja ainoastaan AdaptiveFFB:hen. Ihan ensiksi AdaptiveFFB:stä pitää tehdä selväksi pari asiaa: 1) Sitä ei ole todellakaan suositeltavaa käyttää ilman VSyncia, ja 2) ffbBufferCycles-asetuksesta voi joutua tinkimään (0→1→2), vaikka kokisikin omistavansa kelvollisen pelikoneen. Mutta tiettävästi – viitaten siis yksittäisiin raportteihin, joista kokonaiskuvan muodostaminen on eittämättömän vaikeaa – on mahdollista, ettei edes VSync:n käyttö ja ffbBufferCyclesin nostaminen välttämättä paranna asioiden tolaa millään tavalla, ja tällöin on varmastikin syytä vain luovuttaa ja vaihtaa takaisin lukuisia palkintoja kahmineeseen orkkis-FFB:hen.

Ei ole maailmanloppu se.BTB-pätkät nykii/tökkii

BTB-pätkät ovat perusratoja, jotkut huomattavastikin, raskaampia. Sulavuutta voi tavoitella pienentämällä resoluutiota ja/tai huonontamalla grafiikka-asetuksia (RBR Startup).

Toinen vaihtoehto on päivittää tietokone.BTB-pätkillä pakotettuna asvalttisäädöt tai väärät renkaat

Mikäli TrainingDay on asennettuna RBR_RX:n kanssa samanaikaisesti, RBR_RX ei pysty lainkaan lataamaan sora- ja lumisäätöjä kuten pitää, vaan jokaiselle pätkälle latautuu oletuksena assusäädöt. Siksi sinun tulee vähintäänkin ottaa TrainingDay pois käytöstä väliaikaisesti (esimerkiksi uudelleennimeämällä TrainingDay.dll → TrainingDay.no).

On oletettavaa, että mahdolliset rengasvalintaongelmatkin poistuvat ainakin vanilla- ja RBRTM-asennuksista jo mainitulla menettelyllä, mutta mikäli peli heittää edelleen satunnaisesti mutta häiritsevän usein assurenkaat alle sora- tai lumipätkillä, asiaan auttanee viimeistään pieni työkalu nimeltään RBRWRONG+TYRE (by Racer_S), joka asennetaan RBR-hakemiston juureen. Käynnistä ohjelma, valitse halutut renkaat ja jätä päälle RBR-session ajaksi. Käytännöllistä? Ei tietenkään.Tie on paikoitellen "läpinäkyvä"

Kyse on siitä, että erikoiskoe ei tue kovin hyvin low-asetusta, mitä tulee Render qualityyn. Nosta siis graffojen laatua tältä osin. Tunnetuimmat esimerkit tällaisista erikoiskokeista ovat Northumbria ja Bruchsal-Unteröwisheim.Tiessä mustia viivoja

Lainaus pelin 1.02-päivityksen readme:stä: "The black lines appearing on the road is caused by the users forcing the driver to use AF (Anisotrophic Filtering) and/or FSAA (Full Scene Anti-Aliasing). By default it is set to be application controlled, which the game works fine with. This can have other graphical side effects, such as poor looking fonts and 2D graphics, because if you force to use these techniques they are applied to everything that is rendered instead of the application selecting where to use it. Also it does degrade the performance."

Sama mutkia leikaten suomeksi: Näytönohjaimen asetuksista ei todellakaan kannata pakottaa mitään graafisia "parannuksia", sillä RBR on mykistävän kaunis peli ihan tehdasasetuksilla. (Saattaa olla, että tämä otsikonmukainen ongelma koskee kuitenkin vain NVIDIA-näytönohjaimia.)Tuulilasinpyyhkimet välkkyvät sateella

Näin tosiaan käy kun FixUp:lla disabloi vSyncin (vSyncActive=0), sellaista se on. Pyyhkimet voi halutessaan poistaa esimerkiksi RBRCIT:llä (vaikka kaikista autoista oletusarvoisesti) tai vaikka sitten yksittäisen auton oman ini-tiedoston kohdista [i_wiper_r] ja [i_wiper_l]: Switch = false → true.Tallennettu replay ei käynnisty

Uusintojen toistaminen vaatii paitsi sen, että sama auto on asennettuna, niin myös sen, että se on asennettuna samaan slottiin, jossa se oli ajaessa. Kunhan vaan auton muistaa, niin käytetystä slotista ei muodostu ongelmaa, koska esim. RSRBR:ssä autot on aina samoissa sloteissa ja RBRTM/RBRCIT-ympäristössä voi vaikka asentaa oikean auton kaikkiin slotteihin etukäteen (ja RBRTM:n oma replay-valikkohan joka tapauksessa kertoo käyttäjälle oikean autoslotin).

RBRTM:stä tosin tiedetään myös se, että joskus jokin yksittäinen replay ei vaan toimi vaikka auto ja slotti oikeita olisivatkin, mutta se on harvinaista.Kartanlukijan nuotinluvussa ongelmia (Pacenote Pluginia käyttävillä)

Puuromodit: Oirekuvaukset ovat olleet varsin kirjavia – erikoiskokeesta riippuen – mutta tähän mennessä kaikki nuotinluvun ongelmat ovat olleet selitettävissä väärällä asennusjärjestyksellä. Kaksi asiaa mitä pitää puuromodien asennuksessa muistaa on: 1) pelissä nuottikieleksi tulee asettaa ranska*; ja 2) Puuromodi tulee aina asentaa (uudelleen) Pacenote Pluginin päälle, ei koskaan toisin päin. Uudelleenasennus onkin se, mitä tulee kokeilla ensin.

*RBR:stä on olemassa yksi tai useampi kieliversio, jossa ranska ei ole vaihtoehtona. Tällöin puuromodin asentaminen vaatii hivenen taiteilua.

Miltei kaikki muut paitsi puuromodit: Tehdään ihan selväksi, että kaikki ne kartturimodit, joita ei ole tehty varta vasten hyödyntämään Pacenote Pluginia, eivät toimi toivotusti sen kanssa; ja kaikkein vähiten ne dat-paketit, joita jaetaan ranskalaisvalmisteisen Pacenotes Managerin kanssa asennettavaksi**. Oireiden määrä vaihtelee erikoiskokeesta riippuen. Jos olet tykästynyt johonkin kartturiin ja haluat laittaa sen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, lue Pacenote Pluginia käsittelevästä artikkelista monimutkainen ohjeistus ja elä sen mukaan.

**Älä luota sokeasti yhteenkään dat-pakettiin, vaan opettele purkamaan ne dattoolilla ja asentamaan vain olennaiset tiedostot omakätisesti. Käytä Pacenotes Manageria korkeintaan vain RSRBR-asennuksessa.Cote d'Arbroz I: Väärät nuotit

Olet varmastikin tullut vahingossa käyttäneeksi Pacenote Pluginin pelkästään natiiviformaattisille pätkille tarkoitettua Save-toimintoa BTB-pätkällä (Save As BTB:n sijasta), ja koska BTB-pätkät latautuvat käyttäen samaa slottia kuin Cote d'Arbroz (41), sen nuotit ovat täten viturallaan. Vaan eipä hätää! Voit joko kaivaa Coten nuotit kansiosta \Plugins\Pacenote\Backup (Track-41_M.dls), tai vaihtoehtoisesti asentaa alkuperäisversion samasta tiedostosta.Peyregrosse-Mandagoutin lataamisessa menee koko vanhuus

Kieltämättä RBR:stä ei löydy montaakaan vastaavaa, mutta Peyregrosse-pätkien (570 ja 571) kohdalla sentään voi kokeilla purkaa tekstuuripaketti kansioksi, mikä nopeuttaa latausvaihetta tuntuvasti. Siinä missä Puuron ei-niin-nykyaikaisella koneella perinteinen rbz:sta lataaminen vie vähän päälle 2 minuuttia, tekstuurien lataaminen kansiosta puolittaa latausajan hieman alle minuuttiin. On kuitenkin syytä arvioida onko tämä oikeasti vaaditun lisätilan arvoista; Peyregrosse-Mandagoutin ja Peyregrosse-Mandagout Nightin tekstuurit rbz:ssa vievät yhteensä n. 800MB mutta tekstuurit kansiossa (ja alkuperäiset rbz-tiedostot tyhjinä tiedostoina) n. 1,7GB.

On muuten todettava, että Pikes Peak 2008:n kohdalla – jonka lataamisvaihe on sangen aikaavievä kokemus sekin – mainittu kikkakakkonen saattaa itseasiassa jopa HIDASTAA lataamista.RBRvr ja Shurdin

(Kirjoitettu VR-pelaajiston havaintojen mutta eritoten Pasi K.:n kattavien testien pohjalta, kiitos myös Petri H.:lle todistetusti toimivasta korjausvinkistä.)

Paras olla arvailematta liiaksi, mikä tarkalleen Shurdinista (I ja II) tekee niin moniongelmaisen erikoiskokeen VR-käyttäjien keskuudessa. Tiedossa on kuitenkin noin pääpiirteittäin, että monet autot eivät toimi Shurdinissa; autot, jotka toimivat VR:n kanssa kaikkialla muualla ihan normaalisti. Ongelmat ilmentyvät joko niin, että peli kaatuu jo latausruudussa tai sitten auto on kauttaaltaan harmaa – tai vähintäänkin tuulilasi – eikä esimerkiksi sisäkamerasta ajaminen täten ole mahdollista.

Jos et tyydy tilanteeseen ja haluat epätoivon vimmalla koettaa korjata ongelmaa jonkin auton osalta, voit kokeilla auton tekstuurien uudelleenpakkausta (ns. optimointia). Sinun tulee vain tallentaa kaikki auton tekstuuritiedostot uudelleen käyttämällä joko BC1/DXT1- (läpinäkymättömät matskut) tai BC3/DXT5-asetuksella (ikkunat, tuulilasit jne.). Saat avattua dds-tiedostoja suoraan esim. Paint.net:llä, kun taas GIMP ja Photoshop vaativat erityisen dds-pluginin. Ei kannata kuitenkaan olla liian toiveikas, sillä vaikka tämä on todistetusti korjannut joitain autoja, niin aina tämäkään ei toimi.  

Huomio! Ennen testejä tulee tietenkin sammuttaa kaikki RBR:n kannalta turhat ohjelmat, kuten Discord, Steam ja mitä niitä nyt on.

Tarkka! Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa siitäkin, että VR:n ollessa käytössä myös Pacenote Plugin saattaa aiheuttaa pelin kaatumista (eikä siis pelkästään Shurdinissa), mikäli Pluginin käyttöliittymää ei ole ottanut pois päältä (PaceNote.ini: enableGUI=1→ enableGUI=0). Tämä pikalaastarointi edellyttää, että Pacenote Pluginista on asennettuna (kirjoitushetkellä) tuorein versio (v1.11.0.11).
Ainoastaan RBRTM:ssä esiintyvät ongelmatTournament Plugin kadonnut pelistä

Viime aikoina on erityisen paljon puhututtanut Windows Defender ja sen tarve holhota rallia ajavaa kansanosaa. RBRTM.dll on joutunut useilla kuskeilla karanteeniin yllättäen ja pyytämättä. Tiedostoa voi koettaa palauttaa ensin seuraavasti (Windows 10): Uhkahistoria → Karanteeniin asetetut uhat (tiedoston pitäisi näkyä listalla jos on näkyäkseen) → Palauta tiedosto. Jos tiedostoa ei näy karanteenissa, niin lataa se tästä ja vie Plugins-kansioon. Tuplahuomio! Ensin olisi varmaankin syytä lisätä RBRTM-asennus – tai vähintäänkin sen Plugins-kansio – Defenderin poikkeuksiin, muuten Defenderilla on liian helppoa vaan poistaa tiedosto kerta toisensa jälkeen."Connection failed, try again?"

Aika ajoin tsekkisivuston tietosuojavarmenne pääsee vanhenemaan, eikä sinne ole pääsyä https-moodissa (ns. suojatulla yhteydellä eli vihreä lukko osoitepalkissa). Ylläpito korjaa vian ennen pitkää, mutta mikäli on pakottava tarve osallistua johonkin ralliin heti eikä vasta huomenna, niin useimmiten Secure loginin ottaminen pois päältä pluginin omista asetuksista – väliaikaisesti totta kai – on riittävä toimenpide."Data error"

Aivan kuten Connection Failed -herjan kanssa, ihan ensin tulee tarkistaa, pääseekö selaimella tsekkisivuston https-versioon. Mikäli ei pääse, ongelma koskee kaikkia kuskeja ohimenevästi, ja hätätapauksissa ylempänä esitetty toimenpide toiminee tässäkin eli Tournament Pluginin omasta Optionsista Secure Login pois päältä väliaikaisesti.

Jos sivusto kuitenkin toimii normaalisti, ja et ole päässyt osallistumaan mihinkään ralliin pitemmällä aikavälillä tai koskaan, yksi korostettavan arvoinen asia on, että et saa blokata evästeitä (cookies) Internet Explorerin asetuksista. Tarkista asetukset näin: käynnistä Internet Explorer, mene Tools → Internet Options → Privacy-välilehti. Tehdasasetuksella Medium online-kisat toimivat varmasti mutta voit kokeilla joutessasi myös High ja Medium High -asetuksia. Huomio! Älä vaan sekoita evästeasetuksia muihin turva-asetuksiin (Security-välilehdessä).

Mikäli kumpikaan edellisistä ratkaisumalleista ei tuottanut toivottua tulosta, voit viimeisenä oljenkortena kokeilla avata RichardBurnsRally.ini ja poistaa omat tietosi väliaikaisesti AutoLoginName- ja AutoLoginPassword-riveiltä (ja näpytellä ne pelissä erikseen), mutta toivottavasti kenenkään ei tarvitse ikinä mennä moisiin liiallisuuksiin."Wrong weather definition in TrackSettings.ini"

Tälle herjalle on jotakuinkin kolme erilaista ratkaisu- tai selitysmallia:

1) CZ TrackPack -käyttäjien (ja toki muidenkin) kannattaa ihan ensin tarkistaa, mikäli ralli sisältää jonkin näistä erikoiskokeista. Jos pelkästään tästä on kyse, ohjeessa opastettujen korjausten tekeminen omaan TrackSettings.iniin riittänee.

2) TrackSettings.inissä jonkin rallissa käytetyn sääpaketin rivit joko poikkeavat RBRTM:n verrokkiriveistä tai vaihtoehtoisesti jopa puuttuvat kokonaan. Tästä on todennäköisimmin kyse silloin, mikäli muut suharit ovat päässeet ajamaan kyseistä rallia ongelmitta. Yksinkertaisimmillaan tätä voi yrittää korjata vaikkapa lataamalla CZ TrackPack:n mukana jaettavaa TrackSettings.iniä yksittäisenä tiedostona. Huomio! Ymmärrä kuitenkin riskit tilanteessa, mikäli jaossa oleva tiedosto on jo tavalla saati toisella vanhentunut tai olet esimerkiksi asentanut omatoimisesti joitain TrackPackiin kuulumattomia erikoiskokeita. Ja huomioi tietenkin myös kyseisen tiedoston jo esiin tuodut puutteet (kohta 1).

3) Oman TrackSettings.inin rivit ovat kyllä oikein, mutta tsekkipalvelimen omat verrokkirivit ovat jostain syystä väärin. Tällöin ei (käytännössä) kukaan pääsisi ajamaan rallia. Tämä on kuitenkin verrattain harvinaista, etenkin kun asiansa osaavat promoottorit eivät edes käytä weather pack -tarkistusta kuin ainoastaan erityisen painavasta syystä tai sitten vahingossa."Cant open file" Shakedown modessa

Jos törmäät tähän herjaan yrittäessäsi erikoiskokeelle, et ole ainakaan RBRCIT:n käyttäjä, sillä sen kanssa tätä ongelmaa ei ole eikä tule. Tässä on kyse siitä, että RBRTM ei hyväksy editoimaasi physics.rbz:a tai oikeammin pakkausohjelmaa, jota käytät kyseisen rbz-paketin editointiin. Eli on mahdollista, että jopa Windows-ympäristössä jotkin ei-niin-käytetyt softat saattaisivat "rikkoa" autosetin joko osittain tai kokonaan käyttökelvottomaksi RBRTM:ssä. Softat kuten 7-zip (freeware) ja WinRAR ovat esimerkkejä takuuvarmasti toimivista ohjelmista rbz-tiedostojen käsittelyyn.Hyundai Accent LC WRC2000:a ei valittavissa nettikisoihin

Tämä on tuttu ongelma ja olettaisin, että administraattorikin on asiasta tietoinen. Tai sitten tämä on taas niitä juttuja, että kaikki muut paitsi pluginin admin tietää, mutta kukaan tietoisista ei vaivaudu kertomaan asiasta eteenpäin. Niinkin on käynyt. Monesti.Ajanotto ei pysähdy maalissa → DNF

Johtuen RBRTM:n bugisesta anticheatista, saatat joutua tämän kanssa tekemisiin mikäli editoit/lisäät maaliviivan jälkeisiä nuotteja. Myös nuottien lisääminen splittien välittömään läheisyyteen voi osoittautua ongelmalliseksi (älä nyt ainakaan 0,1m päähän splitistä mitään lisää!). Anticheatin alkuperäinen idea on tietenkin ollut sen tarkistaminen, ettei lähdön, splittien ja maalin paikkaa ole muutettu, mutta valitettavasti tämä ei aina ja kaikkialla toimi ihan kuten toivoisi.

Olisi hienoa, mikäli ongelmien välttämiseksi pystyisi tarjoamaan yksiselitteisiä ohjeita – siis muita kuin tylsän mutta toimivan "älä editoi maalin jälkeisiä nuotteja" – mutta valitettavasti jokainen ek tuntuu olevan oma lukunsa. Esimerkiksi Noiker II:ssa et saa poistaa maalissa Easy Right -nuottia; Lyon-Gerlandissa et saa lisätä nuottia 0,1–0,4m maalilinjan jälkeen; ja Kuadonvaarassa ei voi lisätä nuottia lähelle ensimmäistä tai toista splittiä (en muista kummasta oli kyse).

Jos lisätty nuotti aiheuttaa ongelmia, ennen luovuttamista kokeile ensin siirtää sitä vaikka vain metrin verran, hyvässä lykyssä se saattaa riittää.Monster Hill Climbin mysteeri?

Emme saaneet tekijältä tähän yksiselitteistä vahvistusta, mutta mikäli Monster Hill Climb v2 tosiaan julkaistiin ID:llä 999 – kuten on hyvä syy uskoa – on päivänselvää, että tällöin SSS York II:n asentaminen korvaa Monster HC:n tiedostot. Jos sinulla on kyseisen ek:n tiedostot tallessa varmuuskopiona, voit palauttaa sen ek-valikoimaan helposti uudelleennimeämällä tiedostot varaamattomaan numeroon (esim. 2999). Muista myös uudelleennimetä ek:n *_textures.rbz:sta löytyvä kansio uuden ID:n mukaan sekä kopioida ek:n rivit Tracksettings.iniin (uudella numerolla tietenkin).
Vain RSRBR:ään liittyvät ongelmatRSRBR-asennuspakettien tarkistaminen voirMD5-ohjelmalla

Rehellisesti sanottuna kaikki asennuspaketit olisi syytä tarkistaa imuroinnin jälkeen, silloin kun saattaa säästyä aivan turhilta episodeilta.

1. Imuroi VoirMD5.

2. Käynnistä VoirMD5 → raahaa asennuspaketti ohjelmaikkunaan → odota → vertaa ohjelman tarjoamaa summaa asennuspaketin lataussivulla kerrottuun → mikäli ei täsmää, lataa paketti uudelleen.RSCenterin Menun tekstit ja kuvakkeet eivät ole kohdillaan

Navigointi menusta eteenpäin voi tällöin olla arpomista. Kyse on Windowsin tekstikokoasetuksesta, asettelu kun on pielessä kaikilla muilla asetuksilla kuin 100%. Asiasta tuskin kannattaa välittää edes paskan vertaa; Menu-ikkuna on RSCenterissä tiettävästi ainoa ongelmakohta eikä Menua tarvitse kuin ehkä kerran vuodessa. Suosittelemme tekemään erilliset pikakuvakkeet työpöydälle RSCenterin eri osa-alueista, jolloin sekä käynnistys että sulkeminen nopeutuvat huomattavasti.Peli jää pyörittämään autotallikuvaa edestakaisesti eikä valikko itsessään tule näkyviin

On selvää, että peli lataa MULLIGATAWNY:n sijasta jonkin toisen profiilin; profiilin, jolla kaikkia pelin ominaisuuksia – autoja saati erikoiskokeita – tuskin on koskaan unlockattu. RSCenterin asetuksissa on tarvittaessa Profile-säätö, jonka avulla pääset ongelman ytimeen.Manuaalivaihteet eivät toimi

Olet varmastikin jo muuttanut pelin omista asetuksista (Options >> Gears) Default gears → manual, ja hyvä niin, mutta RSRBR:ssä oikeasti ratkaiseva valinta manuaali- ja automaattivaihteiden väliltä löytyy RSCenterin omista asetuksista (Transmission).BTB Country Pack -pätkä lataa Cote d'Arbrozin:

Kyseinen BTB Country Pack on takuulla korruptoitunut, lataa ja asenna uudelleen.Erikoiskokeiden tekstuurit menevät sekaisin (esim. soramodilla assutekstuurit)

Tämän viheliäisen ongelman voi korjata vaikeamminkin, mutta me Vauhtimurot tarjoamme varsin yksinkertaisen vaihtoehdon. Rallyesim itse ehdottaa usein Depannagea kokeiltavaksi, mutta suoraan sanottuna emme tunne yhtäkään tapausta, jossa kyseinen ratkaisumalli olisi auttanut ketään koskaan, joten:

Vaihe 1: Poista KAIKKI alikansiot RSRBR-asennuksen Maps-kansiosta.

Vaihe 2: Asenna uudelleen Track Pack  >>  kaikki ilmestyneet Updatet  >>  perään autot. (Hyvä syy säilyttää kaikki asennuspaketit vastaisuudessa.)

→ Sitten toimii taas, ainakin siihen asti kunnes ei toimi. (Yksi helppo tapa välttää tämä ongelma jatkossa on muistaa aina sulkea RSCenter ennen koneen sammuttamista/uudelleenkäynnistystä.)Ini-tiedostoon tallennetut kamerasäädöt eivät säily (tiedosto korvautuu toisella)

Ongelma esiintyy muutaman autoryhmän kohdalla ja mitään hyvää syytä sille ei ole. RSCenterin harjoittama tiedostojen korvaaminen juuri tältä osin on lähinnä jäänne, jota he eivät ole korjanneet vain sen takia, ettei kukaan ole sitä erikseen pyytänyt. Toimi seuraavasti:

- Avaa haluttu autoryhmäpaketti RSRBR-kansiossa 7-zip-ohjelmalla (esimerkin vuoksi vaikkapa A8W-07.7z) ja poista Cars-kansiosta kaikki autokansiot niin että jäljelle jää vain Cars.ini. Cars.ini on ainoa olennainen tiedosto, jonka RSCenterin täytyykin korvata toimiakseen oikein. Sulje ohjelma (paketti päivittyy automaattisesti).

Huomioi, että ongelma saattaa palata päivityksen jälkeen, siksi omat säädöt kannattaisi varmuuskopioida muualle.RSCenterissä et pääse Public- tai Championship-osioon, esim. "error" tai "server error":

- Kirjoita salasanasi uudelleen Menu-ikkunassa.

- Mene osoitteeseen http://xix.rallyesim.com/public_accueil.asp ja tarkista, onko kuskeja ylipäätään kisailemassa. Eli jos vaikkapa on ilta ja ralleja käynnissä, mutta yksikään ei ole ajamassa, kyseessä on tällöin ihan oikeasti "server error" ja se korjaantuu sitten aikanaan.

- Jos edelliset eivät selitä ongelmaa, viimeisin ladattu päivitys on mahdollisesti korruptoitunut.Public sessiossa herja "Download and Install Addon (....) for Public Sessions":

Ongelma liittyy virheelliseen koodiin RSCenterPublic.exessä (oma arvio, ei välttämättä totuus), minkä takia tietyt BTB Country Packit eivät toimi nettikisoissa. Eli mikäli nettisessio sisältää erikoiskokeita joko BTB Italysta, BTB Portugalista tai BTB Argentinasta (listaus saattaa olla sittemmin vanhentunut), yksikään kuski ei pääse viivalle. Lisätietoa (ja surkuhupaisaa viihdettä) tarjoaa tämä ketju.Depannage: ensisijaisen asennuskansion vaihtaminen skannausta varten

Depannage on helppokäyttöinen diagnosointisofta RSRBR:lle. Depannagen käytöstä ei kuitenkaan ole sen suurempaa iloa, mikäli RSRBR sijaitsee ns. asennuskopiossa, sillä ohjelma osaa skannata vain ensisijaisen asennuksen. Jos on aivan hillitön tarve kuitenkin käyttää kyseistä ohjelmaa, voit rekisteristä muuttaa ensisijaisen hakemistopolun seuraavalla tavalla (vaikka vain väliaikaisesti):

32-bittinen Windows: Käynnistä Regedit → mene rekisterissä kansioon HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\SCi Games\Richard Burns Rally\InstallPath → tuplaklikkaa (Default) ja editoi hakemistopolku halutuksi ja paina OK.

64-bittinen Windows: Käynnistä Regedit → mene rekisterissä kansioon HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\SCi Games\Richard Burns Rally\InstallPath → tuplaklikkaa (Default) ja editoi hakemistopolku halutuksi ja paina OK."Physics file is absent"

Tähän herjaan ei kannata törmätä. Kyse lienee pohjimmiltaan siitä, että syystä tai toisesta 7-zip ei pysty purkamaan RSRBR:n fysiikkapakettia (xyz.7z). Erilaisia ratkaisumalleja on kerätty tänne ja ideat ovatkin hyviä, mutta todettakoon suoraan, että ainoa ratkaisuvaihtoehto joka on todistetusti toiminut on Windowsin uudelleenasennus. Tosin yksi harvemmin esitetty ratkaisumalli tähän ongelmaan olisi toiseen nettipluginiin siirtyminen.NGP: pakoputkisto tekee matkaa auton vierellä ynnä muita kummallisuuksia

En muista, mikä auto on kyseessä otsikon kuvauksessa, mutta kyse on vain siitä, että RSRBR käyttää kyseisestä autosta väärää modelia. Kun NGP-autot integroitiin, Rallyesimin tarkoituksena oli käyttää ainoastaan niitä modeleita jotka oli jo ennestään RSRBR:n valikoimassa, mutta mukaan on epähuomiossa lisätty myös fysiikat, jotka on tehty ihan eri modelille. Pelkästään offline-ajelua silmällä pitäen modelin voi vaihtaa halutessaan oikeaksi.

Online-puolella on syytä tiedostaa se, että mikäli ylläpitäjät haluaisivat tarkistaa replay-tiedostoja, hylkäys ja mahdollisesti kovemmatkin sanktiot lienee tosiasia, sillä tällöin ylläpitäjät eivät pystyisi tarkistamaan moisia replay-tiedostoja ilman että vaihtaisivat itse oikeaan modeliin ja sitähän he eivät taatusti tekisi.
Muita huomioitaMuistutus H-kaaviota käyttäville

Racer_S:n H-Shifter -pluginia käyttävien tulee ymmärtää, että NGP v5:n myötä PhysicsNG sisältää oman h-kaaviosovellutuksensa ja nämä kaksi "kilpailevaa" sovellutusta eivät ole lainkaan yhteensopivia keskenään eli toisin sanoen vanha H-Shifter tulisi poistaa käytöstä kokonaan. Emme enää muista (olemmeko koskaan edes tienneet?) mitä ongelmia tarkalleen näiden yhteiskäytöstä seurasi, mutta jotain vaarallista se oli. (Tämä ei tietenkään koske RSRBR:llä ajavia, sillä kun ei tulla kuuna päivänä ajamaan NGP v5:lla.)Tähdennys FOV-laskurilla laskeville

Kolmen näytön setupilla pelaavat voivat laskea oman 1:1 fov:nsa tällä tai toisella laskurilla, mutta aseta monitorien määräksi kaikissa tilanteissa Single (Triplen sijasta) niin saat oikean, käyttökelpoisen luvun. RBR:ssä fov pitää asettaa kaikille autoille erikseen ja se on vähän tuskallista, mutta uusittu kamera-artikkeli opastaa parhaansa mukaan.Varoitus antivirusohjelmistojen saatanallisuudesta

Yliholhoavien antivirusohjelmistojen ja vanhan rakastettavan RBR:n (tai oikeammin sen lukemattomien pluginien) yhteiselo ei ole ikinä ollut sopuisaa. Seuraava tulee lukea soveltaen käsittämään muitakin antivirusohjelmistoja eikä pelkästään epäreilusti tikun nokkaan nostettua. Niillä, joilla virustorjuntaohjelmistona on Avast ja RBR tapaa kaatuilla randomisti työpöydälle, Avastin Deepscreenin disablointi voi ratkaista kaikki ongelmat. Deepscreen (entinen AutoSandbox) on puuron mielestä lähinnä turhake, jolla ei tee oikeasti yhtään mitään.

(Itse asiassa antivirusohjelmistojen tarpeellisuus ylipäätään on erittäin kyseenalaista, paljon hyödyllisempää on asentaa mainosblokkeri selaimeen.)Listaus RBR:n huijauskoodeista ajopelihuijareille

- Koodit pelialustan mukaan, jolla saa kaikki autot ja erikoiskokeet auki:

   PS2
   CAJUN

   Xbox
   CREOLE

   PC
   MULLIGATAWNY