25.12.2012

Pacenote Plugin

3/2018: Asennusohjeeseen lisätty kätevä latauspaketti orkkis-Reidiä varten.


Vihdoin ja viimein se on täällä: Vauhtimurojen Pacenote Plugin -esittely ja erittäin lyhyt oppimäärä. Rikkoo tähänastiset pituusennätykset leikiten. Tyylilajina akateeminen sisäänpäinlämpiävyys. Tästä ette enää tokene. Sekaannusten välttämiseksi mainitaan heti alkuun, että olematon kuvamateriaali on valmistettu vain täyteläisistä mutta julkaisemattomista raaka-aineista.

Huom! Myös Pacenote Pluginin vähäisiin konevaatimuksiin kuuluu, että tämä DirectX-paketti on asennettuna.Asentaminen


  1. Lataa Pacenote Plugin (by WorkerBee)

  2. Pura paketti RBR:n Plugins-kansioon.

  3. Käyttövalmis. Ainakin melkein...

...Mikäli et aio käyttää Pacenote pluginin mukana jaeltavia karttureita, tavat vaihtelevat kartturimodista toiseen siinä miten tästä tulee edetä. Ne modit joita ei ole varta vasten tehty Pacenote Pluginin kanssa käytettäväksi, eivät tule toimimaan oikein kaikissa tilanteissa. Puuromodit sisältävät täyden omalaatuisen tukensa pluginille ja niille riittääkin vain uudelleenasennus ja sen myötä ne toimivat saman tien halutusti. Orkkis-Reidin taas saat toimimaan täydellisesti pluginin kanssa tämän nerokkaan paketin avulla.

Muissa tapauksissa auttaa viimeistään tämän blogautuksen opinkappale Vanhojen nuottimodien yhteensovittaminen Pluginiin.Käyttö


Erikoiskokeella ollessasi nuottieditori käynnistetään tuplaklikkaamalla hiiren vasenta nappia, ja kameraeditori vastaavasti tuplaklikkaamalla oikeata.

Pacenote Pluginin ehkäpä näppärin ominaisuus on siinä, että voit nuotittaa myös replayn kautta, käyttämällä pluginin omaa Pause-toimintoa pysäyttääksesi oikeissa kohdissa. Ja siksi onkin suositeltavaa, että sunnuntaiajelee ensin erikoiskokeen puhtaasti läpi tasaisella puolinopeudella replayta varten ja siten nuotitustyö helpottuu aivan mielettömästi. Mutta toki tapansa kullakin.

Porridge Savossa. Olisikohan oikee koo?

Nuotteja kannattaa tallentaa usein ja jos viitsii, niin tallentaminen eri työvaiheissa aina uuteen tiedostoon voi olla harkitsemisen arvoista.

Save: tallentaa nuotit alkuperäisformaatissa (.dls). Luonnollisesti tarkoitettu vain ja ainoastaan alkuperäisformaatin erikoiskokeille. Pacenote Plugin kaivaa vieläpä alkuperäisen dls-tiedoston sijainnin automaattisesti – todennäköisesti Tracks.inistä. Näet hakemistopolun pääikkunan yläreunasta. Huomio! Koska tämä toiminto tallentaa nuotit ainoastaan sillä hetkellä käytössä olevalle erikoiskoetyypille (eli joko M, N, E tai O), monista tarvittaessa tallentamaasi dls-tiedostoa myös muille ek-tyypeille Maps-kansiossa.

Save As BTB: tallentaa nuotit BTB-muodossa (.ini, luettavissa esim. notepadilla), mutta voit – ja on jopa suositeltavaa – tallentaa sillä myös alkuperäisformaattisten erikoiskokeiden nuotteja. Tarkka! Vaikka voisi luulla muuta, Plugin ei suinkaan lisää tiedostopäätettä automaattisesti, joten muista tallentaessa lisätä .ini nimen perään. Ja jos unohtuukin, niin ei hätää, voit lisätä tiedostopäätteen jälkikäteen myös Windowsissa.

ReadFromBTB: tämä on kerrassaan nerokas ominaisuus. Voit ladata lähtöviivalla btb-muotoisia nuotteja vaikkapa alkuperäisformaatin EK:lle, jos tarve vaatii. Käytännössä esimerkiksi RSRBR-käyttäjät voivat tällä toiminnolla halutessaan ladata nuotituksia BTB packeihin kuuluville erikoiskokeille, sillä alkuperäiseen pacenotes-tiedostoon ei ymmärrettävästi pääse vaikuttamaan.

Top tip: On suositeltavaa tehdä kaikille nuotituksille ihan oma kansionsa, pelkästään alkuperäisten pacenotes.ini-tiedostojen korvaaminen ei todellakaan ole riittävää. Riippuen erilaisista muuttujista – useimmiten liittyy käyttämääsi nettipluginiin – nuottisi saattavat kadota helpostikin, syistä joita et tässä vaiheessa kenties osaa arvata. Lisäksi kannattaa klassisen formaatin erikoiskokeistakin tallentaa erikseen BTB-nuottiversio. Itseasiassa olisi jopa järkevää jakaa yhteisössä btb-versioina kaikkia mahdollisia nuotteja, koska ReadFromBTB antaa käyttäjille kätevän mahdollisuuden testata niitä ensin.  


Nuotin lisääminen:


Kun olet erikoiskokeella kohdassa, johon haluat uuden nuotin lisätä, paina pääikkunan ADD-painiketta. Valitse avautuvasta Properties-ikkunasta haluttu nuotti ja paina APPLY. 


Nuotin poistaminen:


Valitse poistettava nuotti aikajanalla ja paina DELETE.


Nuotin vaihtaminen toiseen:


Valitse aikajanalta vaihdettava nuotti, jolloin Properties-ikkuna avautuu automaattisesti. Valitse uusi nuotti ja paina APPLY.


Määreiden lisääminen:


Määreellä tarkoitan nyt useimmiten mutkanuottien yhteydessä esiintyviä nuotteja kuten esimerkiksi "tosi sisältä", "pirun pitkä" ja "kivi ulkona". Valitse aikajanalta nuotti, jonka perään haluat lisätä infoa. Properties-ikkunassa paina ADD, jolloin location siirtyy eteenpäin 0,1 metriä. Valitse haluttu nuotti ja vahvista APPLY-painikkeella. Voit tarvittaessa pistää tällä tavalla 0,1 metrin välein jonoon nuotteja vaikka loputtomasti.

Esim.
587.6 Sisältä Lopussa
587.5 Pirun Pitkä
587.4 Oikee Eri

HUOMAA! Toinen kategoria vasemmalta (alkuperäinen "Modifier"; kuvamateriaalissa "Flag1") sisältää orkkis-RBR:n vakiomääreitä. Kyseessä on nimenomaan ne määreet, jotka BTB-nuoteissa tunnetaan termillä Flag (kts. mikä tahansa pacenotes.ini). Näiden vakimääreiden käyttö poikkeaa hieman edellämainituista ns. custom-määreistä, sillä nämä tulevat merkityksi aikajanalle perusnuottinsa oheen.

Esim.
724.0 Oikee Eri Pitkä


Nuotin siirtäminen:


Yksinkertaisimmillaan tämän voi toteuttaa niin, että ajetaan siihen kohtaan, mihin jotain nuottia halutaan siirtää. Valitse aikajanalta siirrettävä nuotti ja Properties-ikkunassa paina LOCATION. Tämän jälkeen pääikkunan CAR POSITION ja Propertiesin LOCATION on sama. Vahvista siirto APPLY-painikkeella.

(Toki tämän voi tehdä myös niin, että valitsee aikajanalta siirrettävän nuotin ja kirjaa Properties-ikkunassa uuden sijainnin Location-kenttään ja vahvistaa sen APPLY-painikkeella. On kuitenkin selvää, että mikäli pitää vähänkään pitemmän matkan nuottia siirtää, oikean sijainnin arviointi voi olla hivenen hankalaa.)


Ei-toivotut AND ja INTO:


Pacenote Pluginilla on mahdollisuus tarvittaessa poistaa nämä automaattiset linkitykset, jotka valikoituvat kahden nuotin väliin, mikäli näiden välimatka on tarpeeksi lyhyt. INTO on lyhyemmille etäisyyksille ja AND hieman pidemmille. Suomalaisesta näkökulmasta kun asiaa tarkastelee, useimmiten tätä eliminointia kuvittelisi tarvitsevansa nypynylityksien vuoksi. Eli: 

Esim.
1292.3 Yli Nypyn
1286.1 Oikee Loiva INTO

Linkitykset saa pois valitsemalla pääikkunassa sen nuotin, jonka ohessa linkitys on, ja avautuvassa Properties-ikkunassa laittaa ruksin kohtaan "No link" ja vahvistaa APPLY:lla. Tällöin AND tai INTO vaihtuu aikajanalla tähdeksi (*).

Esim.
1292.3 Yli Nypyn
1286.1 Oikee Loiva*


Vaikka opastinkin tässä yhteydessä vain ja ainoastaan perusteet pluginilla nuotittamisesta, niin nämä taidot kun hallitsee, pääsee jo riittävän pitkälle. Loput hienouksista voi sitten bongata Pacenote Pluginin omasta manuaalista. Onnea matkaan!___________________________________________Vanhojen nuottimodien yhteensovittaminen Pluginiin


Puuron nuottimodit toimivat nykyisellään enemmän tai vähemmän hyvin Pacenote Pluginin yhteydessä, mutta selvää on, että melkein kaikki muut maailman modit eivät toimi oikein. Seuraavassa ohjeessa en lakiteknisistä syistä voi mainita yhtäkään olemassaolevaa modia nimeltä, mutta samapa tuo; kaikki ne on pohjimmiltaan samanlaisia ja ohje sitä myöten sovellettavissa. Ohje ei käsittele kielitiedostojen muokkaamista, mutta se nyt on niin helppo nakki itse kullekin, ettei sen käsitteleminen ole edes tarpeen.


Vaihe 1. 

Luo hakemistoon \Plugins\Pacenote\Sounds uusi kansio käyttämällesi kartturimodille (vaikka nimellä Kartturi). Kopioi sinne kansion \Audio\Speech\Fre koko sisältö (tai \Audio\Speech\PaceNote mikäli modi korvaa jostain ihmeen syystä pelissä enkunkielisen kartturin).

Avaa \Plugins\Pacenote\PaceNote.ini.

Muokkaa Sounds-riviä niin, että plugin lukee nuotit oikeasta kansiosta eli tässä esimerkissämme siis näin:

[SETTINGS]
sounds=Kartturi
language=english
replaySpeeds=0.005 0.01 0.03 0.06 0.125 0.25 0.5 0.75 1 1.25 1.5 1.75 2 4 6 8 10


Vaihe 2.

Avaa \Plugins\Pacenote\config\pacenotes\Rbr-Enhanced.ini. Kopioi rivit "file0=..." ja "file1=...", ja korvaa niillä vastaavat rivit kaikissa muissa saman kansion ini-tiedostoissa.

Seuraavaksi avaa \Plugins\Pacenote\config\ranges\Extended.ini ja muokkaa rivi file=packages\Extended.ini ---> file=packages\Rbr.iniVaihe 3. 

Avaa seuraavat ini-tiedostot:

1) \Audio\CoOther.ini (tai CoDriver.ini, mikäli modi on Reidin paikalla).
2) \Plugins\Pacenote\config\pacenotes\packages\Additional\Rbr-Enhanced.ini.
3) \Plugins\Pacenote\config\pacenotes\packages\Cautions\Rbr.ini.

Kopioi CoOther.inistä nuottien Care, Caution, Minus ja Plus Sounds- ja Snd-rivit, ja liitä ne vastaaviin paikkoihin Rbr-Enhanced.inissä ja Rbr.inissä.

Lisää Rbr.inissä ja Rbr-Enhanced.inissä ihan vain muodon vuoksi ".ogg" tiedostonimien perään (en tiedä onko sillä oikeasti merkitystä, mutta tee nyt kuten sanon).
___________________________________________Pacenote Plugin ja RBR-World


RBR-World ei tue Pacenote Pluginia nettikisoissa, mutta Testing Zonessa pluginin saa toimimaan lisäämällä Plugins.iniin (sijaitsee juuressa) seuraavan tyylinen entry:

PaceNote=TÄHÄN DLL-TIEDOSTON MD5-SUMMA

Eli jos sinulla on Pacenote Pluginista versio 1.11.0.11:

PaceNote=d6c7ea429bbd09ea5da8a2b0e5fe48f4

Md5-summa luonnollisesti muuttuu aina uuden version myötä ja voit tarkistaa sen aina esim. VoirMD5-ohjelmalla.
RSRBR:n ääniongelmasta


On tavallista, että RSRBR-ympäristössä auton äänet katoavat joko kokonaan tai puolittain kun klikkailee nuottieditorin päälle. Tämä ongelma on kuitenkin helposti korjattavissa: siirrä eq_mix.dll-tiedosto pois Plugins-kansiosta. Siis eq_mix.dll on 99% pelaajista täysin tarpeeton eikä sitä todellakaan jää kaipaamaan.