24.3.2021

Rallysimfans.hu – asennusohje

Julkaistu 24.3.2021: Ensimmäinen versio RSF:n ohjeistuksesta


Triplahuomio vuonna 2022! Tämä ohjeistus (kuten koko blogi itseasiassa) on jäänyt heitteille määräämättömäksi ajaksi, mutta RSF:n asentaminen ei oikeastaan ohjeita edes tarvitse. Lue kuitenkin installerin omat varoitukset tarkasti. Mahdollisissa ongelmatilanteissa muutamat klinikan opinkappaleet ovat edelleen jossain määrin yleispäteviä, mutta vähintäänkin RSF:n discordista löytyy ajantasainen tieto.

 

Rallysimfans.hu (RSF) on unkarilaisvalmisteinen nettiplugin, joka on toki ollut olemassa jo iät ja ajat mutta nousi enemmän otsikoihin vasta vuoden 2020 loppupuolella. Tästä kiitos kuuluu aktiiviselle ylläpidolle, unohtamatta tietenkään suomalaisvahvistusta nimeltä mika-n, joka on omalla ekspertiisillään mahdollistanut RSF:n piiriin jo nyt ominaisuuksia, joiden ei kuviteltu edes olevan mahdollisia tämän kaltaiselle pluginille. Erityisesti BTB-pikataipaleiden integrointi nettiajeluihin ei ole jäänyt huomiotta suomikuskien keskuudessa, onhan Suomi ennen kaikkea BTB-formaatin luvattu maa.

Aiemmin lupasimme ettei tätä pintaraapaisua tultaisi koskaan näkemään blogissa, mutta lopulta kysymysten määrä (ja blogihallituksen lievä painostus) pakotti päinvastaiseen. Ja huomaa: RSF:n lataussivulta löytyvä virallinen asennusopas vastaa englantia taitaville paremmin kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, toisin kuin tämä lyhyt, lähinnä radiopakinaksi kirjoitettu jaaritelma.



RSF:n asennus

Hunkariplugari asennetaan koneelle netti-installerilla, jossa voit valikoida haluamasi sisällöt pluginien ja erikoiskokeiden suhteen (autot sen sijaan asennetaan vasta itse pelissä RSF-pluginin kautta).

Tuplahuomio! Mahdollisten latausongelmien välttämiseksi kannattaa suosiolla sammuttaa turhanpäiväiset antivirusohjelmistot (siis kaikki muut kuin Windows Defender) asennusprosessin ajaksi sekä käynnistää asennusohjelmakin aina varmuuden vuoksi järjestelmänvalvojana (eli klikkaa tiedostoa oikealla napilla → Suorita järjestelmänvalvojana).

  1. Lataa viimeisin versio asennusohjelmasta täältä ja käynnistä se.

    Mahdollisesta Microsoft Defender SmartScreenin varoituksesta ei tarvitse välittää ja klikkaamalla rohkeasti lisätietoihin pääset jatkamaan.


  2. ÄLÄ IKINÄ asenna peliä mihinkään seuraavista hakemistopoluista:

    - C: \ Program Files \
    - C: \ Program Files (x86) \
    - C: \ Käyttäjät \
    - C: \ Users \

    Lisäksi tulee huomauttaa, ettei vallankumouksellinen FMOD Sound System hyväksy hakemistopolussa ns. erikoismerkkejä eli pidä kansionimet mahdollisimman yksinkertaisina.


  3. Näin ensimmäisellä kierroksella valitse Full installation. Seuraa joukko sekalaisia huomioita:

    3.1 Oletusvalinnat Pacenote Plugin + Original English navigator sound asennuttaa ns. puhtaan version kyseisestä pluginista, mikä on katsannosta riippuen sekä hyvä että huono juttu; viikon perehtymisjakso on välttämättömyys.

    3.2 Telemetriaa suoltava Gauger Plugin on tällä erää jätetty pois oletusasetuksista, koska sen tiedetään aiheuttavan osalle pelaajista erinäisiä, vaihtelevia ongelmia nykykoneissa. Jos tiedät ettet kuulu tähän joukkoon, voit aina asentaa tämänkin, mutta aloittelijalle voi olla järkevintä palata aiheeseen myöhemmin.

    3.3 Pikataipaleita (Maps) on aivan hillitön määrä ja ekalla kierroksella voikin olla hyvä vain tunnustella latausnopeuksia ja jättää erikoiskokeet jopa kokonaan pois (huomaa, että mahdollisissa ruuhkahuipuissa pätkäpaketit on saatavilla myös lataussivun torrentista). Valittavissa on paitsi ns. natiivi- niin myös nettikäyttöön hyväksyttyjä BTB-formaattisia erikoiskokeita, jotka erottaa toisistaan id-tunnisteista; nelinumeroiset (>1000) ovat BTB-erikoiskokeita. RBR-veteraanien tulee huomata, että RSF:ssä natiiviformaattisille erikoiskokeille on annettu uudet alkuperäisistä poikkeavat ID:t, joten vaikka samoja erikoiskokeita löytyisikin jo muista asennuksista, niistä ei hyötyä ole vaan kaikki on ladattava uudelleen.


  4. Select Additional tasks -valinnoista kannattaa pitää kaikki valittuna paitsi...

    4.1 Adaptive Force Feedbackin yhteydessä mahdollisilla ongelmilla viitataan käytännössä tähän ja siksi se onkin nykyään poistettu oletusvalinnoista. Totuus kuitenkin on, että RBR:n alkuperäisellä FFB:llä pärjää ihan hyvin, ja mikäli tämä tulisikin vahingossa asennetuksi niin tilanteen voi aina korjata avaamalla \Plugins\FixUp.ini (adaptiveFFB=1 → adaptiveFFB=0).




Mikäli peli ei installerin jälkeen käynnisty (nyt tai myöhemmin päivitysten yhteydessä):

  • Useimmiten syyllinen on varmastikin Windowsin oma Data Execution Prevention ja siihen löytyy vastalääke klinikan ensimmäisestä opinkappaleesta. Muihin nettiplugineihin verrattuna RSF on selvästi alttiimpi DEP:n aiheuttamille häiriöille johtuen sen poikkeuksellisesta tavasta asentaa autoja pelin sisällä (esimerkiksi pelin kaatuminen heti pikataipaleen latauduttua johtuu DEP:stä), joten pelin suorittaminen järjestelmänvalvojana ja lisääminen DEP-poikkeuksiin on joka tapauksessa edessä jossain vaiheessa.

  • Kuten tuli jo aiemmin vihjattua, peli ei välttämättä kaikilla käynnisty Gauger Pluginin takia (erityisesti herjat kuten Failed Detour ja Could not initialize Direct3D... osoittavat enemmän tai vähemmän kyseisen pluginin suuntaan). Voit varmistaa tämän käynnistämällä pelin ilman Gauger Pluginia (Plugins-kansio: uudelleennimeä GaugerPlugin.dll → GaugerPlugin.dll.disabled).




Yleisiä huomioita RSF-asennuksesta:

  • RSF:n tarjomat oletussäädöt ini-tiedostojen tasolla ovat vähintäänkin pääosin perusteltavissa ja niitä ei tarvitse välttämättä käydä läpi kuin suorituskykyongelmien yhteydessä. Voit tutustua RichardBurnsRally.inin ja FixUp.inin asetuksiin blogin kootuista selityksistä.

  • Mahdollisesti jopa lähitulevaisuudessa tähän on tulossa muutos, mutta kirjoitushetkellä RSF-pluginin oman valikoiman ulkopuolelle kuuluvia BTB-pätkiä ei pysty itse lisäämään RSF:n kautta ajettavaksi vaan niitä on ajettava varsinaisen BTB-pluginin eli RBR_RX:n kautta. Ja nyt seuraa tämän huomion varsinainen pihvi; RBR_RX:n – aivan kuten alkuperäisten pelimoodien – käyttäminen RSF-asennuksessa vaatii muutoin tarpeettoman ulkoisen automanagerin (esim. RBRCIT), jolla saa täytettyä perinteiset autoslotit RBR:n omalla rakastettavan kankealla tavalla. Blogista löytyy ohjeet huomioineen paitsi RBRCIT:n niin myös RBR_RX:n haltuunottoon.