13.4.2018

Czech Plugin - asennusohje

10/2018: Monimutkaistettu, moderni ja ennen kaikkea kattava katsaus tsekkipluginin asentamiseen


Koska Czech plugin (aka RBRTM) on sisällön osalta kaikkein eniten ajan tasalla, mutta virallinen asennusohjeensa ei niinkään, vauhtimurojen oma ohjeistus on enemmän kuin paikallaan. Pintaa raapaiseva käsittely tämän pluginin kiistattomista plussista mutta myös yhtä kiistattomista miinuksista löytyy nettiplugineita käsittelevästä artikkelista.

Uusittu ohje on suunnattu nyt enemmän vasta-alkajille, mutta muiden nettipluginien kanssa painineet osaavat varmastikin soveltaa ja poimia itselleen olennaisimman annin. Sovellamme tässä ja nyt yhdenlaista periaatetta, jossa RBRTM asennetaan niin sanottuun asennuskopioon ja RBR:n pääasennus jätetään suhteellisen puhtaaksi varmuuskopioksi, oli se järkevää tai ei. Tiettyjen nimeltä mainitsemattomien promoottorien toiveiden toteuttamisen nimissä tehdään joitain putkikatseisia kompromisseja. Toivottiin myös ohjeen yksinkertaistusta, mutta kysymysten määrä pikemminkin puhuu monimutkaistamisen puolesta.

Varo! Asetuksista riippuen, Windows saattaa ruveta estämään peliin pääsyn jossain vaiheessa asennusprosessia. Ensiapuna vaivaan auttaa Klinikan ensimmäinen opinkappale.RBR:n asennus

 1. Asenna Richard Burns Rally -peli.

  HUOM! Älä kuitenkaan asenna peliä seuraaviin kansioihin:

  - C: \ Program Files \
  - C: \ Program Files (x86) \
  - C: \ Käyttäjät \ Tilin nimi \
  - C: \ Program

  Kannattaakin luoda C-aseman juureen uusi kansio (esim. Asennukset, Pelit... tjms), johon asennat pelin tai vaihtoehtoisesti voit asentaa pelin kokonaan toiselle kovalevylle.


 2. Asenna pelin viralliset patchit 1.01 sekä 1.02.


 3. Testaa RBR-pelin toimivuus käynnistämällä RichardBurnsRally_SSE.exe – josta siis tulee mahdollinen työpöydän pikakuvakekin luoda – ja luo saman tien pelaajaprofiili nimellä MULLIGATAWNY (ei pakko kirjoittaa isoilla), jolla saat kaikki erikoiskokeet ja autot auki.

  Tiedoksesi: Itse RBRTM ei vaadi tätä "huijausprofiilia" toimiakseen hienosti, eli sillä voit ajaa rajoituksetta ihan mitä vain, oli profiilinimi mikä tahansa. Voit siis oman harkinnan mukaan olla käyttämättä tätä cheatia, kunhan ymmärrät vain, että RBR:n peruspelimuodot toimivat tällöin rajallisesti.


 4. Olisi järkevintä laittaa eri nettiplugineista riippumattomat asetukset kohdilleen ennen RBR-asennuksen kopioimista, mutta tehdäänpä nyt kuitenkin niin, että jätetään alkuperäinen asennus näinkin koskemattomaksi, eli yksinkertaisesti monista (kopioi + liitä) RBR-asennuskansio ja uudelleennimeä asennuskopio jollain kuvaavalla nimellä (esim. RBR - Czech).

____________________________


Pelin asetukset

Puurolta on rukoiltu viikosta toiseen sitä, että ohjeeseen sisällytettäisiin NGP-automanageri RBRCIT ennenaikaisesti, koska Steam-sukupolvi voi asentaa sillä sekä FixUpin sekä NGP-pluginin vailla minkäänlaista ymmärrystä ATK:sta. Ja toki kyseiset pluginit ovatkin kokonaisuuden kannalta tärkeitä, joten olkoon menneeksi.


 1. Asenna RBRCIT luotuun asennuskopioon. Lue alkeiskurssi käyttöönotosta täältä. Suorita alkeista vähintään kolme ensimmäistä kohtaa (voit palata modelien asentamiseen myöhemminkin).


 2. Voit käyttää hyväksi puuron koottuja selityksiä tutustuaksesi pelin ulkoisiin asetuksiin (RichardBurnsRally.ini sekä FixUp.ini). Muista kuitenkin olla stressaamatta liikoja kaiken maailman asetuksista, sillä puurokin on varmasti tullut ajaneeksi vuosien varrella kaikenlaisilla asetuksilla – väärillä ja ennen kaikkea väärillä – ja niistäkin huolimatta RBR on aina pysynyt kaikkien aikojen parhaana pelinä.


 3. Pelin puolelle pikkuhiljaa siirryttäessä, tulee rattipoljinasetukset priorisoida korkealle, sillä jos niitä ei saa toimimaan haluamallaan tavalla, on turha jatkaa yhtään pidemmälle. Blogin ohjeistus on eittämättä kirjoitettu Thrustmaster- ja Logitech-välineistöjä silmällä pitäen, mutta tiettävästi samat toimenpiteet soveltuvat myös ainakin Fanatec-laitteille.

  Pelin äärelle palaaville veteraaneille tiedoksi, että nykyään NGP-plugin sisältää oman H-kaaviosovellutuksensa eli vanhaa H-shifter-pluginia ei tule enää asentaa.

  Ja kun ratin saa toimimaan, loput pelin sisäiset asetukset ovatkin lastenleikkiä.

____________________________


RBRTM:n asennus

 1. Nettikisoja varten sinun tulee rekisteröityä tsekkifoorumille. Ylläpitäjät varmaan itse haluaisivat, että kaikki käyttäisivät oikeaa nimeään muodossa SUKUNIMI Etunimi, mutta nickit ovat kuitenkin täysin sallittuja. Ääkkösiä et voi käyttää.

  Huomio! Rekisteröityminen Microsoftin Outlook/Hotmail/Live/Msn-osoitteilla ei toimi, älä edes yritä niillä. Ja voit olettaa, että (automaattinen) vahvistusviesti tulee sähköpostiisi joko heti tai sitten ei ollenkaan. Älä siis jää odottamaan päiväkausiksi vaan kokeile rekisteröityä myöhemmin uudelleen.


 2. Lataa ja asenna plugin. Chrome-selainta käyttävät (ja miksei muutkin) voivat kokeilla ladata vaihtoehtoisesti täältä. Latauksen sekä asennuksen ajaksi kannattaa sammuttaa yliholhoavat virustorjuntaohjelmistot.

  Tarkka! Kaikki Czech pluginiin liittyvät installerit osoittavat ensisijaiseksi asennuskansioksi rekisterin mukaisen asennuskansion, joten sinun tulee muistaa vaihtaa se oikeaksi joka kerta. Sama pätee siis myös yksittäisiin EK-installereihin jatkossa.


 3. Halutessasi voit lisätä RichardBurnsRally.iniin foorumin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jotta niitä ei tarvitse pelissä aina näpytellä erikseen. Jotakuinkin seuraavasti (kuvitteellinen esimerkki):

  [RBRTMSettings]
  AutoLoginName = SAPIENS Homo
  AutoLoginPassword = salasana123456789


Näin helppoa se oli. Löydät pluginiin pelissä etenemällä Options → Plugins → RBR Tournament. RBRTM:n Shakedown-toiminto vastaa peruspelin Quick Rallya ja sillä pääsee testaamaan uusia erikoiskokeita sitten aikanaan.


____________________________


Tästä eteenpäin kyse onkin lähinnä sisällön lisäämisestä sun muusta virittelystä. Autothan onkin jo hyvällä mallilla RBRCIT:n ansiosta ja voit jatkaa modelien asennuksella, mikäli maltoit pidättäytyä siitä ensimmäisellä kierroksella.Erikoiskokeet

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit ladata joko kaikki (tai miltei kaikki) nettikäyttöön integroidut EK:t yhdessä RBR Czech TrackPack:ssa, tai vaikka vain haluamasi EK:t yksitellen eli edetä ns. klassisella metodilla. TrackPack on yksittäisen RBRTM-käyttäjän ylläpitämä "epävirallinen" paketti, mutta se on kyllä todistetusti toimiva ja luotettava vaihtoehto. Mikäli vain vapaata levytilaa riittää (n. 60GB), valitse ehdottomasti TrackPack jo senkin vuoksi, että se sisältää valmiiksi kaikki (tai miltei kaikki) tunnetut ek-laastaroinnit, toisin kuin yksittäiset EK-installerit. Kyseiset fixaukset parantavat roimasti ennen kaikkea nettirallien vakautta.

RBRTM-asennukseen voit lisäksi myös asentaa BTB-pätkiä, vaikkei niillä nettikisoissa ajetakaan. Vauhtimuroilla on aiheeseen soveltuva ohje erikseen.


Vaihtoehto 1: RBR Czech TrackPack


 1. Kerätäksesi TrackPackin kaikki osat, vaihtoehdot ovat seuraavat:

  RBR Czech TrackPack (MEGA/Uloz.to, 21.3.2019): Linkki. MEGA:sta imuroiminen on huomattavasti nopeampaa kuin Uloz.to:sta, mutta kummankin latauspalvelun kanssa tulet törmäämään ennen pitkää maksumuuriin, joten älä odota että saisit yhdellä otolla kaiken ladattua. Huomio! Ei sisällä erikoiskokeita Portugal SS18 2007, Aragona ja Muxarello, sillä ne eivät ole nettikäytössä (voit kuitenkin helposti ladata ne erikseen täältä.)
  TAI
  RBR Czech TrackPack (Torrent, versiolla 29.7.2018): Nyt "vanhentuneen" mutta edelleen varsin kelvollisen torrentin teille tarjoaa kunniavauhtimuro Raipe. Sisältää kätevästi myös TrackPackista puuttuvien kolmen jo mainitun erikoiskokeen installerit (TrackPack asennetaan tietenkin aina ensin). Kopioi allaoleva magnet-linkki torrent-ohjelmaan.
  magnet:?xt=urn:btih:46effe4afa2b4f8acdcc598651bace8d65b3468b&dn=RBR%20Czech%20TrackPack%2029.07.2018&tr=udp%3a%2f%2ftracker.leechers-paradise.org%3a6969


 2. Kun paketin kaikki osat on ladattu – tavalla tai toisella – ja ne ovat samassa kansiossa, avaa .001-tiedosto 7-zip:llä ja pura koko roska RBRTM-asennukseen → korvaa kaikki tiedostot kysyttäessä.

  Varo! TrackPackin ylläpitäjä kirjoittaa tsekkifoorumilla, että esim. WinRAR soveltuisi myös paketin avaamiseen, mutta lähtökohtaisesti tähän kannattaa suhtautua sillä varauksella, että vähänkään vanhemmalla, päivittämättömällä versiolla ongelmia tulee takuulla. Joten jos et heti alkuun ymmärtäisikään, niin ymmärrä viimeistään ongelmien (esim. aiheettomat herjat) koittaessa turvautua mieluiten 7-zipiin. (Toki 7-zip:iin pätee varmasti ihan sama eli kyllä senkin kohdalla kohtuuttoman vanha versio tulisi päivittää.)


 3. Tarkista vielä Shakedownissa, että uudet erikoiskokeet paitsi löytyvät listalta ja että niiden nimet myös näkyvät oikein (eikä esimerkiksi muodossa Track ###). Ja oli ongelmia tai ei, tässä välissä kannattaa tutustua pluginista löytyvään Addons Tracks Check:iin. Kelvollinen tulos olisi lähempänä nollaa virhettä kuin sataaviittäkymmentä virhettä.

  (Yleensä tämän vaiheen ongelmatilanteissa on ollut kyse siitä, että Maps-kansion Tracks.ini- ja TrackSettings.ini-tiedostot – ja mitä luultavimmin moni muu tiedosto siinä sivussa – eivät ole korvautuneet kuten pitää, mutta kunhan käyttää 7-zipiä purkamiseen ja osaa vastata oikein kun korvaamisesta erikseen kysytään, ongelmia ei vaan voi tulla.)

Erikoiskokeita kerrakseen.

Huomio! Kun käyttää TrackPackia, huomioi paketin päiväys ja mahdollisuus, että senkin jälkeen pluginiin on saatettu integroida uusia erikoiskokeita. Kenties helpoiten voit tarkastaa tilanteen pluginin valikosta Addons → News, jonka jälkeen latailet puuttuvat erikoiskokeet virallisesta lähteestä.Vaihtoehto 2: Erikoiskokeet yksitellen


 1. RBRTM:n viralliset, ajantasaiset erikoiskoe-installerit löytyvät täältä. Jos MEGA-linkkejä kaipaat, TrackPack:n ylläpitäjä uploadailee niitä sinnekin, muttei suinkaan tuoreeltaan.


 2. Käynnistä ek-installer (ei tarvitse siirtää latauskansiosta mihinkään, saa olla missä vain).

  Tarkka! Oletuksena kaikki RBRTM-installerit tarjoavat asennuskansioksi aina RBR:n virallisen asennuksen, joten asennuskopiota käyttävien tulee muistaa vaihtaa se oikeaksi joka kerta. Muuten kaiken pitäisikin sujua leikiten.

  Huomio! Error launching installer -herjasta pääsee eteenpäin uudelleennimeämällä tiedostonimestä vierasaakkoset pois (esimerkkinä tapaus RBR-Přibram-2-v1.1.exe).


 3. Valmis. Jos vain viitsit, voit vielä tarkistaa, onko lataamallesi erikoiskokeelle julkaistu epävirallisia mutta hyödyllisiä korjauksia, olkoonkin että pelkästään offline-ajeluissa niillä ei ole juurikaan merkitystä.


____________________________


Pari sekalaista huomio huomiota:

(12/2018: Blogin ensimmäinen triplahuomio alennettu ainoastaan huomioksi.) 

- Kuten jo maineikkaassa nettipluginit-artikkelissa todetaan: tällä hetkellä ralleja voi luoda vain ne, jotka ovat lahjoittaneet vaadittavat 8 euroa tai enemmän. Olen katsonut kuitenkin järkeväksi kirjailla wannabe-promoottoreille eeppisen blogin rallin luonnista, niin näkeväthän ainakin mistä sitä oikeastaan maksaisi. Huomio! Juuri nyt (eli 1.12.2018) lahjoittaminen ja oikeuksien saaminen toimii kuten pitää, mutta mikäli on aikeissa lahjoittaa pelkästään promoottorinoikeudet mielessään, kannattaa aina tarkastella donator listia ensin ja laskea siitä todennäköisyyksiä.

- Viime aikoina on erityisen paljon puhututtanut Windows Defender ja sen tarve holhota rallia ajavaa kansanosaa. RBRTM.dll on joutunut useilla kuskeilla karanteeniin yllättäen ja pyytämättä. Tiedostoa voi koettaa palauttaa ensin seuraavasti (Windows 10): Uhkahistoria → Karanteeniin asetetut uhat (tiedoston pitäisi näkyä listalla jos on näkyäkseen) → Palauta tiedosto. Jos tiedostoa ei näy karanteenissa, niin lataa se tästä ja vie Plugins-kansioon. Jatkoa ajatellen olisi suositeltavaa lisätä RBRTM-asennus – tai vähintäänkin sen Plugins-kansio – Defenderin poikkeuksiin.

- Nettisivuja ei ole päivitetty niin, että NGP-autoilla ajettuja recordeja näkisi helposti, mutta tässä suorat linkit kaikkiin luokkiin: RC1, RC2, RGT, RC3, RC4, RC5, H/B, H/A, H/4, H/2 ja WRC 2.0. On kuitenkin syytä huomauttaa, että koska NGP:ssä oli joitain vuosia sitten enemmän pitoa kuin nykyään, osa ennätyksistä tulee säilymään lyömättöminä ja siten tuskin vertailukelpoisina. Uudempien erikoiskokeiden kanssa tilanne on tietenkin parempi.

- Erikoiskokeissa ei ole tietenkään mitään syytä pitäytyä vain niissä mitä ylläpitäjät integroi. Totta on, ettet saa RBR-Worldista siirrettyä paria yleisöpyöritystä Czech-asennukseen (salattuja), mutta RSRBR:stä saat siirrettyä mm. Canyonin (id 1000) sekä The W:n (id 1401). EK:t kuten Alsace, Paddys, Jourdain ja Waste Management, joilla ei ole ikiomaa ID:tä, on myös asennettavissa mutta ei ilman kompromisseja.

- Tunnetusti RBRTM:n kisoissa ei ajeta varsinaisella yömodilla (light.dll ja lightproj-kansio), mutta halutessasi voit "lainata" sellaisen vaikka sitten toisesta nettipluginista, mikäli vapaasti ladattavissa oleva ei miellytä (kts. Fixit-artikkeli). Ihan vaan vinkkinä.

- Tämä on jo silkkaa triviaa, mutta siinä missä esimerkiksi orkkispeli mahdollistaa fysiikoiden asentamisen rbz:sta ulostettuun erityiseen Physics-kansioon, RBRTM ei osaa tai halua lukea fysiikoita mistään kansiosta, joten fysiikat tulee aina asentaa rbz:aan.