26.8.2012

Nettiplugineista

Tekstissä mainitaan 5 tunnetuinta nettipluginia nimeltä sekä opastetaan miltei ymmärrettävästi "multiple installaatiota". (Päivitetty 2/2018)


Tämän artikkelin yhteydessä tulee muistaa, ettei Puuro suinkaan seiso kaikkien näkemystensä takana. Ajatukset eri nettiplugineista lukuunottamatta Czechiä ja RSRBR:ää voivat olla vanhentuneita, harhaanjohtavia tai jopa vääriä. Teksti on siis täytettä ja olennaisinta antia ovat linkit.

Ideaalissa maailmassa Puuro ei ylläpitäisi tätä artikkelia ollenkaan, mutta Puuro on vallan tietoinen siitä että jos tämänkin artikkelin poistaisi, oltaisiin todennäköisesti pian tilanteessa jossa jäljellä ei olisi enää mitään mitä poistaa.Richard Burns Rally CZECH


Czech Plugin eli RBRTM eli Tournament Plugin. Tällä hetkellä nopein ja ajantasaisin nettiplugin. NGP-tukikin täysin ajan tasalla; uudet NGP-autot tai niiden päivitykset integroidaan nettiajoon usein jopa saman päivän aikana (riippuen toki päivästä).

Joskus oli toisin, mutta nyt on näin.

RBRTM ei sinällään ole yhtään sen kummempi asennettava kuin vaikkapa FixUp tai RBR_RX eli kyseessä on siis pienikokoinen perusplugin, jota voisi luonnehtia orkkispelin jatkeeksi. Se lisää peliin siitä puuttuvan nettikisailun ja myös kätevän alustan uusille natiiviformaattisille erikoiskokeille. Toki auto- ja erikoiskoevalikoiman kartuttaminen ei ole ihan yhtä vaivatonta, mutta nykyiset RBRCIT:n ja TrackPackin kaltaiset ratkaisut tekevät RBRTM:stä huomattavasti helpommin lähestyttävän takavuosiin verrattuna.

Merkittävimmät puutteet muihin nettiplugineihin nähden ovat varmastikin orkkispätkien eri pinnoiteversioiden poissaolo – talvisen Ranskan ollessa ainoa – sekä yömodin käytön sula mahdottomuus nettikisoissa. Onneksi mikään ei tietenkään estä sellaisen asentamista itselleen offline-ajeluja varten.

Omien online-rallien luonti on rajattu vain niille, jotka ovat lahjoittaneet vähintään 8 euroa tekijöille. Toisaalta rallien luontityökalu onkin sitten RSRBR:ään nähden paljon monipuolisempi. Kunhan sitä vaan ensin oppii käyttämään.


RSRBR (FR)


Rallyesimille tulee olla syystäkin kiitollinen. On vaikea uskoa että ilman RSRBR:ää RBR olisi juuri nyt näinkin elinvoimainen. Siinä vaiheessa kun RBR-World oli vasta kehitteillä ja Czechissäkään ei ollut ketään ylläpitämässä sitä, RSRBR yksin motivoi modiyhteisöä pitämään peliä hengissä. RSRBR olikin ensimmäinen nettiplugin, joka lisäsi NGP-autoja valikoimaansa ja kehtaan väittää että mikäli sitä ei olisi tapahtunut, Czechissä tuskin olisi vaivauduttu sittemmin tekemään samoin.

Mutta aikansa kutakin. Kun pääkehittäjä ja ylläpitäjä PHIL63 "eläköityi", patonkien maassa ei aluksi kukaan tuntunut osoittavan kiinnostusta jatkaa hänen työtään. Nyt kun jotain elonmerkkejä taas on, momentum on jo pysyvästi Czechillä (uskoakseni), sillä NGP-sisältöä ei enää selvästikään lisätä/päivitetä. Vaikka tälle kaikelle on toki omat ihan ymmärrettävät syynsä, on RSRBR:ää hemmetin vaikea suositella kenellekään, koska orkkisfysiikalliset autot on kuitenkin aina ollut sen heikoin kohta.

Ja mitä erikoiskokeisiin tulee (ja sama pätee tietenkin myös RBR-Worldiin), niin onko enää tätä päivää olla niidenkään suhteen ylläpitäjien armoilla, jos Czechissä erikoiskokeet on ajettavissa nettikisoissa käytännössä saman tien? (RSRBR:stä toki löytyy oma testimoduulinsa natiiviformaattisille erikoiskokeille, mutta koska sekin on lähinnä workaround, sen toimiminen kulloinkin on epävarmaa ja käteväksi toiminnoksi sitä ei voi kokea hyvällä tahdollakaan.)

RSRBR:n vahvuudet Czechiin nähden ovat orkkispätkien lukuisat pinnoitemodit, kätevä BTB-alusta, yömodi (nettikisoissa siis) sekä autojen äänet. Ja omien kisojen järjestäminen on ilmaista, tietenkin.

RSRBR:ää ei voi suositella kolmen näytön setupille, koska sen käyttöliittymään on ujutettu varsin käsittämätön rajaus FOV:lle (1.0-1.5).


RBR-WORLd (ITA)


RBR-World on RBR-Onlinen jälkeläinen, jota työstettiin pitkään ja hartaasti, mutta nähdäkseni pluginista on muotoutunut lähinnä italialaisten kansallinen sarja ja vierailevat tähdet ovat jokseenkin harvassa.

Sisällön lataaminen ja asentaminen on tehty erittäin helpoksi – web-setup on kätevyydessään todella mainio keksintö. Mutta vähän kuten RSRBR:n kanssa, esimerkiksi erikoiskoesisältö laahaa perässä enemmän tai vähemmän Czechiin nähden.

RBR-World ei edelleenkään sisällä – eikä siis varmasti tule sisältämäänkään – NGP-fysiikoita ja -autoja, mutta toisaalta katsoisin RBR-Worldin kuitenkin edustavan orkkisfysiikoiden huippua. Määrällisesti autoja ei ehkä ole samalla tavalla kuin RSRBR:ssä, mutta autojen oletussäädöt pyyhkivät lattiaa ranskalaisten vastaavilla. Myös autojen äänet ovat parempia kuin RSRBR:ssä mutta se on makuasia, josta pitää kiistellä.

Offline-osio on RSRBR:ään verrattuna suht riisuttu mutta eri pinnoiteversiot ja yömodi löytyvät. Online-komponenttia en sen sijaan ikinä kokeillut, mutta oletan, että virallisiin sarjoihin osallistuminen on edelleen maksullista touhua ja rallia ajetaan vain omalla nimellä. Ajolisenssi on voimassa vuoden päivät – syyskuusta elokuuhun – ja kustantaa n. 20-26€. Open Rallyihin osallistuminen ei tiettävästi vaadi voimassaolevaa lisenssiä ja on siten ilmaista. Myöskin Hotlap-osio – hyvä idea sinällään – on ilmainen.
  
Omia ralleja ei voi itse järjestää. Adminit järjestävät rallit puolestasi ja ei niitäkään ole kalenterissa joka päivälle. Oletettu tausta-ajatus on ymmärrettävä, sillä ainoastaan näin kilpailu voi olla aina mahdollisimman kovatasoista kun kuskit eivät hajaannu miljoonaan eri ralliin.

RBR-Worldin suurin miinus olkoon vaikka se, ettei Pacenote Pluginia voi käyttää nettikisoissa jostain perusteettomasta syystä.


Rallysimfans.hu (HUN)


Mielikuvat viittaavat johonkin Czech Pluginin henkiseen lähisukulaiseen, mutta koska en edelleenkään tunne Unkarin pluginia, annetaan sptp:n tuntea senkin edestä.

Eli mielikuvat eivät ole ihan harhaisia. NGP:kin integroitu pluginiin muttei suinkaan ole aina ihan ajan tasalla. Unkarin ukkelit ylläpitävät pluginiaan suhteellisen ahkerasti, joten erikoiskoevalikoima lienee vahvimmasta päästä, mutta pakko todeta, että mikäli tarinat pitävät paikkansa siitä että stage ID:t eroavat jotenkin Czechin alkuperäisistä, niin eipä he itselleen asioita ainakaan helpoksi tee.

Suomalaiset kuskit eivät ole ainakaan sankoin joukoin tällä pluginilla kisaamassa, joten jätetään tämä nyt taas tähän.


RealRally (ITA)


Porridge on pikaisesti testannut 2015-demoa lähinnä uteliaisuudesta ja kaiken kaikkiaan plugin vaikuttaa varsin toimivalta ja helppokäyttöiseltä. Siinä on toisaalta RSCenterin kaltainen softa aloituksena, jossa hoidetaan lähinnä asetukset halutuiksi (erityispiirteenä autopackin voi koostaa kätevästi juuri sellaiseksi kuin haluaa), mutta itse netti- sekä offline-ajelu on peli-exeen integroitu aivan kuten Czechissä.

Autojen laatuun en pysty ottamaan kummemmin kantaa, sillä demossa on mukana vain nimellinen määrä autoja, mutta sen voi sanoa, että fiilis oli ainakin... erilainen. Mutta se siitä.

Nettikisoista puhuttaessa monet olennaiset seikat on vielä hämärän peitossa, mutta sentään jonkin verran tiedetään: osanotto "virallisiin" mestaruussarjoihin maksaa jotain ("a little fee"), mutta ilmaisiakin sarjoja järjestetään. Eipä yllättänyt suuresti, että italialainen nettiplugin toimii tällaisella bisnesmallilla. Nicknamella saa ajaa. Siitä ei kuitenkaan ole vielä tietoa, saako kuka tahansa järjestää omia nettikisojaan (eli ei varmaankaan). Erityisenä plussana huomioitakoon se, että koska nettiajo on integroitu peliin sisään, myös huoltoparkit toimii kuten Czechissä.

Ainakin demovaiheessa näyttää siltä, että Pacenote Plugin on blokattu täysin eli peliä ei saa edes käyntiin, mikäli se on asennettuna. Ja koska en tähän kysymykseen saanut vastausta RD:n puolella, on kai syytä olettaa, että kyseessä on täysin tietoinen ratkaisu Italian päässä.

Multiple installation (suom. multippeli-installaatio)


Useampi nettiplugin voi olla samanaikaisesti koneella, mutta tähän tulee varautua henkisesti jo silloin kun RBR:n asentaa ensimmäistä kertaa koneelle. Suositeltavaa (lue: välttämätöntä) kun on se, että kunkin pluginin tulisi sijaita kauniisti omassa RBR-kansiossaan, ja vain virallisilla patcheilla varustettua RBR-asennuskansiota voit monistaa vapaasti. Monistaminen tapahtuu luonnollisesti arvostetulla Copy-Paste -menetelmällä. Tämän jälkeen sovelletaan Rename-menetelmää, jossa tuoreet RBR-kansiokopiot uudelleennimetään nettipluginien mukaisesti. Selvyyden vuoksi.

Jos innostuit ajatuksesta juuri nyt tämän artikkelin myötä ja haluat monistaa jälkijunassa alkuperäistä RBR-asennuskansiotasi, se onnistunee kyllä. Siis välttämättä ei tarvitse peliä poistaa ja asentaa uudelleen tätä toimitusta varten. "Puhtaan" kansion monistaminen olisi toki ideaalia, mutta noin äkkiä ajateltuna on vaikea nähdä mahdollisesti esiin tulevia ongelmia – ainakaan kovin suuria sellaisia. Tietyt itseasennetut komponentit saattavat jonkin pluginin asennusvaiheessa pyyhkiytyä tai aiheuttaa jonkin asteista konfliktia jälkeenpäin. Yksi keino välttää ongelmat on ylimääräisten komponenttien poistaminen ennen nettipluginin asennusta.

On huomioitava myös että esim. RSRBR ja RBR-WORLd ovat massiivisia tuotoksia täydellisinä asennuksina. Kumpikin vie tahollaan noin 30 gigaa levytilaa ja ylikin. Czech Plugin vie jonkin verran vähemmän.

CAUTION! Kunkin pluginin asennusohjelmat on erilaisia, joten asennettaessa/päivitettäessä tulee olla erityisen tarkkana siitä, mitä asennuskansiota installer oletusarvoisesti tarjoaa. Esimerkiksi Czech Pluginin kohdalla installerit saattavat kaivaa oletuskansion rekisteristä eli alkuperäisen RBR-hakemiston, joten tarkkana tulee olla. Muista aina varmistaa ja vaihtaa tarvittaessa!

DOUBLE CAUTION! RBR-Worldin asentamisessa toissijaiseen rbr-kansioon tulee huomioida se, että alussa se tulee asentaneeksi väkisinkin tiedostoja myös ensisijaiseen asennukseen. Seuraavat tiedostot asentuu väärään paikkaan ja tulee siirtää manuaalisesti haluttuun asennuskopioon:

- \Cars\Cars_wRBR.ini
- Plugins-kansiosta rbr-start.dll sekä tarvittaessa rbr_rx.dll, shifter.dll ja z.dll
- juuressa physics_bk_wRBR.rbz.