21.7.2012

Kuvakulman säätäminen

1/2020: FOV:n laskentaa käsittelevä kappale kirjoitettu uudelleen ja lisätty linkki Vileskan blogiin.
RBR:ään on toki ollut Camhack jo miltei aikojen alusta, mutta sittemmin sen paikan on ottanut Pacenote Pluginin mukana tuleva kameraeditori. Signaalit on sen suuntaiset. Toki riippuen käyttämästäsi kartturimodista, Pacenote Pluginin käyttöönotto voi olla vaiva sinänsä, mutta se vaiva kannattaa nähdä, sitä kun ei tarvitse muistaa aina käynnistää ennen peliin menemistä. Se kulkee menossa mukana, käytti sitä tai ei.

Nuottiplugin ei ole vain nuottiplugin.

Mutta syvennytään tähän teemaan ensin FOV:n kautta, se kun tuntuu luontevimmalta. Ensin FOV ja vasta sitten kaikki muu. Siis kukaanhan ei estä ketään editoimasta sitä jokaiseen autoon - joita on nykyään siis kovin monia - vaikka sitten Windowsin omalla Notepadilla saati sitten Pacenote Pluginilla, mutta koska sen on tarkoitus olla globaali asetus, esittelen vaihtoehtoisen toimintatavan, joka on melkein kuin luotu RBR:ään, mutta jota vain joka toinen on tajunnut kokeilla.FOV:n säätäminen


Field of view calculator · andyf.me

Jos ajat RBR:ää tarpeeksi isolta näytöltä tai peräti triploilla, on tietenkin viisainta käyttää "matemaattisesti oikeaa" FOV:a ja ikioman sellaisen laskuroit itsellesi vaikkapa edellä mainituilla sivustolla, mutta triplahuomioRBR:ää varten sinun tulee kuitenkin laskea näytön mitat uudelleen ikäänkuin käytössä olisi vanhan ajan 4:3-näyttö, sillä kaikki tunnetut laskurit tarjoavat muuten liian suuria lukuja, ja tämä korostuu etenkin ultrawide-näytöillä (21:9/32:9). Propsit kunniavauhtimuro Vileskalle rohkeudesta epäillä kovaäänisesti FOV-laskureita ja vastaansanomattoman todistusaineiston keräämisestä, lisätietoa aiheen ääreltä laskukaavoineen saat hänen blogautuksestaan.

Ja mitäs sen jälkeen? RBR kun on siinä mielessä kettumainen että haluttu FOV pitää asettaa kaikkiin autoihin erikseen (kuten tietenkin kaikki muukin kameroihin liittyvä). Tästä seuraakin puuron top tip. Tarvitset ohjelman nimeltä Notepad++. Voit imuroida siitä ns. portable-version ilman installeria. Notepad++ ei varmastikaan ole ainoa ohjelma maailmassa, jolla pystyy toimittamaan seuraavat toimet samankaltaisesti, mutta takaan, että yksikään toinen ohjelma ei ole yhtä yhteensopiva RBR:n tai rallin kanssa!FOV:n vaihto yhdestä kamerasta kaikissa autoissa

Varsin simppeli toimenpide, tämä. Suorita Notepad++ ja mene suoraan Search > Find in Files (Ctrl+Shift+F) avaamatta turhaan mitään dokumentteja. Allaolevassa esimerkissä muutamme FOV:a kuskikamerassa (cam_internal), mutta voit vapaasti vaihtaa kameran joko cam_bonnet:ksi tai cam_bonnet2:ksi, jos niin haluat.Find what: (\[cam_internal\].*?)fov.*?$
Replace with: \1FOV=#.####
Filters: *.ini
Directory: Hae Cars-kansio
Rasti kohdassa In all sub-folders ja kaikista muista pois kuvan osoittamalla tavalla.
Search mode: Regular expression + . matches newline

→ Replace in FilesKaikki muu


Suurin osa seuraavasta kappaleesta on silkkaa mölinää ja itsestäänselvyyksiä niille jotka käyttävät Pacenote Pluginia, mutta koska niitäkin on jotka eivät kyseistä pluginia käytä, käyn läpi pinnallisesti muutamia perusteita tekstiä pitkittääkseni.

Eli kuten on jo aiemmin käynyt ilmi, jokaisella autolla on omat kamerapresetinsä ja ne löytyvät \Cars\[auton_nimi]\[auton_nimi].ini:stä. Kaikki autot on yksilöitä, joten mitään kaikkiin autoihin sopivia globaaleja presetejä ei ole olemassakaan eli pelkkä presetien kopioiminen autosta toiseen ei todellakaan riitä.

  • Cam_bonnet: puskurikamera
  • Cam_bonnet2: myöskin keskellä, modiautoissa usein ns. konepeltikamera, mutta toisinaan kuvaa myös tuulilasin takaa (kuten vaikkapa RBR:n orkkisautoissa).
  • Cam_internal: kuskikamera
  • Cam_external: takaa-ajokamera, joka oikeasti tosin on mitä ilmeisimmin kovakoodattu peliin eli sitä ei voi muokata.

Vanhanaikaisen notepadissa muokkaamisen kannalta olennaiset rivit ovat Pos ja Target. Pos luonnollisesti kertoo kameran paikan ja Target yhtä luonnollisesti kohdistuspisteen.

Esimerkki Cam_bonnet2:sta (Mitsubishi Lancer Evo VII)

Pos=0.003000 1.016392 -1.397040
Target=0.003000 1.016392 -5.095841
Near=0.150000
Up=0.000000 1.000000 0.000000
showExterior=1 

Pos-rivin ensimmäinen luku liikuttaa kameraa sivuttaissuunnassa (x). Mitä enemmän plussalla, sitä enemmän vasemmalla. Mitä enemmän miinuksella, sitä enemmän oikealla. Eli Lancerissa kamera on näköjään sijoitettu normaalin keskikohdan sijasta häviävän pienesti kuskin puolelle.

Toinen luku liikuttaa kameraa pystysuunnassa (y). Mitä suurempi luku, sitä ylempänä.

Viimeinen luku liikuttaa kameraa eteen/taakse (z). Mitä enemmän miinusta, sitä edempänä kamera sijaitsee. Eli helpommin sanoen voisi arvioida, että tuulilasi voisi olla suurin piirtein -2.0 ja takapenkki mahdollisesti -0.5. Mutta nämä ovat nimenomaan suuripiirteisiä likiarvoja vain esimerkin vuoksi.

Target-rivi ei välttämättä kaipaa muokkaamista ja esimerkkimme luvuista voi päätellä, että kamera kohdistaa suoraan paitsi sivuttaissuunnassa niin myös korkeussuunnassa, ja lisäksi kohdistuspiste sijaitsee about keulan mitan verran etupuskuristakin eteenpäin eli kamerahan kuvaa ihan menosuuntaan (ylläri!).

Jos Near-luvulla on jokin syvempi pointti ja merkitys, niin puurolta se ainakin on hukassa. Mitä enemmän lukua alkaa kasvattaa, sitä mukaa auton kori alkaa leikkautua ympäriltä näkymättömiin. "Haha, OK, what was that sentence you said there", kuulen teidän jo kysyvän, mutta Near-säätö tulee itse kokea ja sen jälkeen jättää omaan arvoonsa.

Up-rivistäkään puurolla ei ole mitään käryä. Pacenote Pluginilla sitä ei ainakaan voi säätää, joten olettaa sopii, ettei sillä ainakaan mitään tärkeää virkaa ole.

ShowExterior ei ole kamerapresetien vakiosäätö vaan Pacenote Pluginin Show Car Exterior -asetukseen sidottu lisärivi. Kyseisellä toiminnolla kuskin ja kartturin saa halutessaan näkyviin, mutta koska RBR:n virtuaaliratti ei pyöri lainkaan tällä asetuksella, tämä ei suoranaisesti hyödytä VR:ää käyttäviä. Videoiden tekijät sen sijaan saanevat tästä enemmän irti matkiessaan TV:stä tuttuja kuvakulmia.BONUS: Tärinän poistatus kuskikamerasta


Kolmesta RBR:n säädettävästä vakiokamerasta puskurikamera on ainoa joka ei pompi/tärise hillittömästi ajossa, mistä seuraa se johtopäätös, että Cam_bonnet- ja Cam_internal-preset-nimien vaihto keskenään voisi olla tosi kova juttu. Ja milläs muulla kuin Notepad++:lla tämänkin saa tehdyksi kaikkiin olemassaoleviin autoihin noin 10 sekunnissa. Huomio! Ymmärrä, että seuraavassa toimenpiteessä on järkeä ainoastaan mikäli et ole aiemmin tehnyt tätä kameroiden vaihtoa millekään autolle (koska ne muutokset vain kumoutuisi tämän myötä), ja tuleville autojulkaisuille vaihto tulee tietenkin aina suorittaa erikseen "manuaalisesti" (mihin kelpaa ihan perus-Notepad:kin).

Käynnistä Notepad++, mutta älä turhaan avaa mitään dokumentteja vaan mene suoraan Search > Find in Files (Ctrl+Shift+F), ja säädä sen asetukset seuraavasti:Find what: (\[cam_)(bonnet|internal)(\].*?\[cam_)(bonnet|internal)(\])
Replace with: \1\4\3\2\5
Filters: *.ini
Directory: Hae Cars-kansio
Rasti kohdassa In all sub-folders ja kaikista muista pois kuvan osoittamalla tavalla.
Search mode: Regular expression + . matches newline

→ Replace in Files


Jos staattinen kamera ei miellytäkään, voit palauttaa orkkistyylisen kameran suorittamalla tämän toimenpiteen uudelleen.