21.7.2012

Kuvakulman säätäminen

3/2018: Blogin typerin artikkeli on nyt vähemmän typerä, mutta typerin silti.
RBR:ään on toki ollut Camhack jo miltei aikojen alusta, mutta sittemmin sen paikan on ottanut Pacenote Pluginin mukana tuleva kameraeditori. Signaalit on sen suuntaiset. Toki riippuen käyttämästäsi kartturimodista, Pacenote Pluginin käyttöönotto voi olla vaiva sinänsä, mutta se vaiva kannattaa nähdä, sitä kun ei tarvitse muistaa aina käynnistää ennen peliin menemistä. Se kulkee menossa mukana, käytti sitä tai ei.

Nuottiplugin ei ole vain nuottiplugin.

Mutta syvennytään tähän teemaan ensin FOV:n kautta, se kun tuntuu luontevimmalta. Ensin FOV ja vasta sitten kaikki muu. Ja voi pojat, ette uskokaan kuinka pitkästi kykenin jaarittelemaan FOV:sta! Siis kukaanhan ei estä ketään editoimasta sitä jokaiseen autoon - joita on nykyään siis kovin monia - vaikka sitten Windowsin omalla Notepadilla, mutta esittelen vaihtoehtoisen toimintatavan, joka on melkein kuin luotu RBR:ään, mutta jota vain joka toinen on tajunnut kokeilla.FOV:n säätäminen


Project Immersion by MrPix
Modern FOV Calculator (dinex86)
Field of view calculator · andyf.me

Jos ajat RBR:ää kolmella näytöllä, on tietenkin viisainta käyttää ns. 1:1 FOV:a ja ikioman sellaisen laskuroit itsellesi vaikkapa edellä mainituilla sivustoilla. Tarkka! Aseta kuitenkin monitorien määräksi aina Single (Triplen sijasta), ainoastaan sillä saat ulostettua laskurista oikean, käyttökelpoisen arvon. Triplellä kun laskee väärin kolminkertaiseksi.

Ja mitäs sitten? RBR kun on siinä mielessä kettumainen että haluttu FOV pitää asettaa kaikkiin autoihin erikseen (kuten tietenkin kaikki muukin kameroihin liittyvä). Tästä seuraakin puuron semi-top tip. Tarvitset ohjelman nimeltä Notepad++. Voit imuroida siitä ns. portable-version ilman installeria. Notepad++ ei varmastikaan ole ainoa ohjelma maailmassa, jolla pystyy toimittamaan seuraavat toimet samalla helppoudella, mutta jos vaihtoehtona on normi-notepadilla editointi, niin Notepad++:lla tähän käytetty aika vähintäänkin puolittuu. Todennäköisesti jollain sofistikoituneemmalla regex-velhoilulla tämänkin pystyisi suorittamaan minuutissa tai korkeintaan kahdessa, mutta fakta on, että ne jotka eivät paremmasta tiedä tulevat olemaan kiitollisia tästäkin.

Opastan kaksi metodia: 1) FOV:n vaihto vain kuskikamerasta ja 2) Sama FOV kaikkiin kameroihin, mutta en näillä metodinimillä vaan tähtään pidempiin.Metodi 1: FOV:n vaihto yhdestä kamerasta kenties aikaa vievästi mutta silti paljon näppärämmin kuin vaikka normi-notepadilla

Tämä totisesti ottaa oman aikansa jos sinulla on asennettuna kaikki tähänastiset NGP-autot, etenkin kun yhdellä autolla voi olla lisäksi monta vaihtoehtoista ini-tiedostoa omissa alikansioissaan. Arvioi itse onko sinulla oikeaa tarvetta editoida niitä kaikkia; suurimmalle osalle pelaajista kun riittää varmastikin vain autokansion juuressa sijaitseva oletus-ini. Hieman harhaanjohtavaa perspektiiviä: puurolla on tänään tsekkiasennuksessa 233 autokansiota, mutta haulla [cam_internal] tulee 233:n sijasta aivan poskettomat 1097 osumaa. Nyrkkisääntöisesti voi arvioida, että rauhallisella mutta tasaisen tappavalla tahdilla 100 osumaa tulee muokattua noin 7 minuutissa, mutta huomioi, että tahti tulee olemaan selvästi tätä hitaampi sekä päätä kivistävämpi, mikäli yrität poimia valtavasta listasta vain auton oletustiedostoja.

ELI JOS haluat rajata hakutuloksista pois autokansioiden alikansiot lukuisine asennusvaihtoehtoineen, joudut muuttamaan kyseiset alikansiot ensin piilotetuiksi. Toimenpide onnistuu varmasti kymmenillä eri softilla, mutta asiaan vihkiytymättömälle BulkFileChanger edustaa varmasti jotain haltuun otettavissa olevaa keinoa. Jos taas et koe tätä lainkaan tarpeelliseksi, hyppää suoraan vaiheeseen 4, josta alkaa Notepad++:lla työskentely.

 1. Avaa BulkFileChanger, jossa joko painamalla F3:sta tai File-valikosta pääset kohtaan Add by Wildcard. Hae RBR-asennuksesi Cars-kansio, aseta Subfolder Depth Infinite:ksi ja valitse ainoastaan kansiot eli Add folders. 2. Etsi avautuvasta listasta ensimmäinen autokansion alikansio → valitse se ja kaikki sen alla olevat (Shift + hiiren vasuri). 3. Mene Actions-valikosta kohtaan Change Time / Attributes (F6). Kansiot piilotetaan vaihtamalla Hidden-kohtaan No ChangeTurn on. Muuten voit ottaa ruksit ihan kaikista mahdollisista kohdista pois, kuten allaolevassa kuvassa. Toteuta toimenpide painikkeesta Do it.


 4. Nyt autokansioiden alikansiot ovat piilotettuja ja Notepad++:lla hakuosumien määrä tippuu melkein yhtä moneen kuin modeleja on RBR:ään asennettuna ylipäätään. Kannattaa jättää BulkFileChanger taustalle sellaisenaan Notepad++-session ajaksi jolloin voit FOVien muokkaamisen jälkeen palauttaa samat alikansiot takaisin "näkyviksi". (Eli Change Time / Attributes: Hidden: Turn onTurn off.) 5. Notepad++:lla haetaan kaikista autotiedostoista kohta [cam_internal]. Voidaan olettaa, että vähintään 99,9-prosenttisesti [cam_internal] edustaa nimenomaan kuskikameraa.

  Search-valikosta Find in files (Ctrl+Shift+F)


  Find what: [cam_internal]
  Replace with: (jätä tyhjäksi)
  Filters: *.ini
  Directory: hae Cars-kansio
  Rasti kohdassa In all sub-folders ja kaikista muista pois kuvan osoittamalla tavalla.
  Search mode: Normal

  → Toteuta haku eli Find All.


 6. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa laittaa podcastit pyörimään tai playlistit laulamaan.


 7. Haku lätkäisi erilliseen ikkunaan kaikki Cars-kansion [Cam_internal]-esiintymät. Tuplaklikkaamalla Line XX: [Cam_internal] -rivejä valitut ini-dokumentit aukeavat hienosti juuri oikeasta kohdasta. Kirjaile ensimmäiseen haluamasi FOV-arvo, kopioi se (Ctrl+C) ja liitä (Ctrl+V) muihin dokumentteihin. Varmuuden vuoksi kannattaa aina välillä tallentaa ja sulkea kaikki sillä hetkellä auki olevat dokumentit eli ensin File >> Save All (Ctrl+Shift+S) ja sitten Close All; ja sen jälkeen jatkaa listassa eteenpäin.Metodi 2: Sama FOV kaikkiin kameroihin ihan helkkarin nopeasti mutta ajattelematta yhtään kaikkia riskejä mitä siihen voi liittyä

Huomio! On syytä tosiaan korostaa, että tämä on suunnattu vain niille, jotka ovat laiskoja, jotka eivät koskaan käytä kuin yhtä kameraa ja joita ei vaivaa se, että muut kamerapresetit voivat uuden FOV:n myötä muuttua käytännössä käyttökelvottomiksi. Pintapuoliset ja puolihuolimattomat testit antavat ymmärtää ettei tähän mitään sen dramaattisempaa pitäisi liittyä eli autot on jatkossakin käyttökelpoisia onlinessa jne., mutta mitäänhän en voi taata joten omalla vastuulla!

 1. Ensin poistetaan alkuperäiset FOV-lukemat kaikista kameroista, kaikista autoista:

  Search-valikosta Find in files (Ctrl+Shift+F)


  Find what: fov.*$
  Replace with: FOV=
  Filters: *.ini
  Directory: hae Cars-kansio (eli esimerkiksi C:\Games\RBR\Cars)
  Rasti kohdassa In all sub-folders ja kaikista muista pois.
  Search mode: Regular expression (rasti ehdottomasti pois ". matches newline:sta")

  → Replace in Files.


 2. Ja sitten laitetaan haluttu FOV-luku kaikkiin kameroihin, kaikkiin autoihin:


  Find what: FOV=
  Replace with: FOV=0.729156
  Search mode: Normal
  Muuten asetukset samat kuin edellisessä.

  → Replace in Files.


 3. Tehty mikä tehty, voit halutessasi ihastella tuhoja seuraavasti:

  Find what: fov=.*$
  Replace with: (jätä tyhjäksi)
  Search mode: Regular expression (rasti edelleenkin pois ". matches newline:sta")

  → Find All.
Kaikki muu


Suurin osa seuraavasta kappaleesta on silkkaa mölinää ja itsestäänselvyyksiä niille jotka käyttävät Pacenote Pluginia, mutta koska niitäkin on jotka eivät kyseistä pluginia käytä, käyn läpi pinnallisesti muutamia perusteita tekstiä pitkittääkseni.

Eli kuten on jo aiemmin käynyt ilmi, jokaisella autolla on omat kamerapresetinsä ja ne löytyvät \Cars\[auton_nimi]\[auton_nimi].ini:stä. Kaikki autot on yksilöitä, joten mitään kaikkiin autoihin sopivia globaaleja presetejä ei ole olemassakaan eli pelkkä presetien kopioiminen autosta toiseen ei todellakaan riitä.

 • Cam_bonnet: puskurikamera
 • Cam_bonnet2: myöskin keskellä, modiautoissa usein ns. konepeltikamera, mutta toisinaan kuvaa myös tuulilasin takaa (kuten vaikkapa RBR:n orkkisautoissa).
 • Cam_internal: kuskikamera
 • Cam_external: takaa-ajokamera, joka oikeasti tosin on mitä ilmeisimmin kovakoodattu peliin eli sitä ei voi muokata.

Vanhanaikaisen notepadissa muokkaamisen kannalta olennaiset rivit ovat Pos ja Target. Pos luonnollisesti kertoo kameran paikan ja Target yhtä luonnollisesti kohdistuspisteen.

Esimerkki Cam_bonnet2:sta (Mitsubishi Lancer Evo VII)

Pos=0.003000 1.016392 -1.397040
Target=0.003000 1.016392 -5.095841
Near=0.150000
Up=0.000000 1.000000 0.000000
showExterior=1 

Pos-rivin ensimmäinen luku liikuttaa kameraa sivuttaissuunnassa (x). Mitä enemmän plussalla, sitä enemmän vasemmalla. Mitä enemmän miinuksella, sitä enemmän oikealla. Eli Lancerissa kamera on näköjään sijoitettu normaalin keskikohdan sijasta häviävän pienesti kuskin puolelle.

Toinen luku liikuttaa kameraa pystysuunnassa (y). Mitä suurempi luku, sitä ylempänä.

Viimeinen luku liikuttaa kameraa eteen/taakse (z). Mitä enemmän miinusta, sitä edempänä kamera sijaitsee. Eli helpommin sanoen voisi arvioida, että tuulilasi voisi olla suurin piirtein -2.0 ja takapenkki mahdollisesti -0.5. Mutta nämä ovat nimenomaan suuripiirteisiä likiarvoja vain esimerkin vuoksi.

Target-rivi ei välttämättä kaipaa muokkaamista ja esimerkkimme luvuista voi päätellä, että kamera kohdistaa suoraan paitsi sivuttaissuunnassa niin myös korkeussuunnassa, ja lisäksi kohdistuspiste sijaitsee about keulan mitan verran etupuskuristakin eteenpäin eli kamerahan kuvaa ihan menosuuntaan (ylläri!).

Jos Near-luvulla on jokin syvempi pointti ja merkitys, niin puurolta se ainakin on hukassa. Mitä enemmän lukua alkaa kasvattaa, sitä mukaa auton kori alkaa leikkautua ympäriltä näkymättömiin. "Haha, OK, what was that sentence you said there", kuulen teidän jo kysyvän, mutta Near-säätö tulee itse kokea ja sen jälkeen jättää omaan arvoonsa.

Up-rivistäkään puurolla ei ole mitään käryä. Pacenote Pluginilla sitä ei ainakaan voi säätää, joten olettaa sopii, ettei sillä ainakaan mitään tärkeää virkaa ole.

ShowExterior ei ole kamerapresetien vakiosäätö vaan Pacenote Pluginin Show Car Exterior -asetukseen sidottu lisärivi. Kyseisellä toiminnolla kuskin ja kartturin saa halutessaan näkyviin, mutta koska RBR:n virtuaaliratti ei pyöri lainkaan tällä asetuksella, tämä ei suoranaisesti hyödytä VR:ää käyttäviä. Videoiden tekijät sen sijaan saanevat tästä enemmän irti matkiessaan TV:stä tuttuja kuvakulmia.BONUS: "Pomppimisen" poistatus kuskikamerasta


Kolmesta RBR:n säädettävästä vakiokamerasta puskurikamera on ainoa joka ei pompi/tärise hillittömästi ajossa, mistä seuraa se johtopäätös, että Cam_bonnet- ja Cam_internal-preset-nimien vaihto keskenään voisi olla tosi kova juttu. Ja milläs muulla kuin Notepad++:lla tämänkin toimenpiteen saa suoritetuksi kaikkiin autoihin noin minuutissa.

 1. Ensin uudelleennimetään [Cam_bonnet] väliaikaisesti vaikka [cam_internal_new]:ksi. Eli kuten jo useita kertoja FOV-kappaleessa, Search-valikosta Find in files (Ctrl+Shift+F).

 2.  Find what: [cam_bonnet]
  Replace with: [cam_internal_new]
  Filters: *.ini
  Directory: hae Cars-kansio
  Rasti kohdassa In all sub-folders ja kaikista muista pois kuvan osoittamalla tavalla.
  Search mode: Normal

  → Replace in Files.


 3. Seuraavaksi uudelleennimetään [Cam_internal] [Cam_bonnet]:ksi:

 4. Find what: [cam_internal]
  Replace with: [Cam_bonnet]
  Kaikki muut asetukset samat kuin edellisessä.

  → Replace in Files.


 5. Ja nyt kun [Cam_internal] on preset-nimenä vapautunut, voidaan vaihdos viimeistellä uudelleennimeämällä [cam_internal_new] taas:

 6. Find what: [cam_internal_new]
  Replace with: [Cam_internal]
  Kaikki muut asetukset samat kuin edellisissä.

  → Replace in Files.